Microsoftilta iso muutos: Voit lopettaa sala­sanojen käytön – tässä vaihto­ehtot

Microsoft-tilin salasanasta pääsee luopumaan. Onko vuosikymmeniä kestänyt salasanojen aikakausi lopultakin päättymässä?

Microsoft uskoo salasanoista luopumisen olevan hyväksi tietoturvalle.

17.9.2021 7:03

Microsoft kertoi keskiviikkona muutoksesta, joka koskee kaikkia Microsoft-tilin omistajia. He voivat halutessaan luopua tilin salasanasta. Microsoft-tili löytynee useimmalta pc-käyttäjältä, koska sitä käytetään oletusarvoisesti Windowsiin kirjautumiseen.

Tästä päivästä lukien voit kokonaan poistaa salasanan Microsoft-tililtäsi. Sen voi korvata Microsoft Authenticator -sovelluksella, Windows Hellolla (pin-koodi tai kasvon- tai sormenjälkitunnitus), turva-avaimella tai puhelimeesi tai sähköpostiisi lähetettävällä varmistuskoodilla.

Asiasta uutisoi muun muassa Cnet. Microsoftin mukaan mahdollisuus salasanasta luopumiseen tulee saataville lähiviikkojen aikana, joten vielä et mahdollisesti näe sitä.

Kun mahdollisuus salasanasta luopumiseen tavoittaa sinut, Microsoft neuvoo käyttämään mainittua Authenticator-sovellusta ja linkittämään sen omaan Microsoft-tiliin. Sen jälkeen salasanan voi kytkeä pois menemällä oman tilinsä verkkosivulle, valitsemalla siellä Tietoturva ja sitten Edistyneet suojausasetukset. Allekirjoittanut löysi tältä sivulta jo kohdan Salasanaton tili.

Windowsin kirjautumisen ohella Microsoft-tunnusta käytetään muun muassa Outlook-sähköpostissa, OndeDrive-tallennuspalvelussa, Family Safety -perhehallinnassa ja Xboxilla pelattaessa. Tuleva Windows 11 -käyttöjärjestelmä edellyttää Microsoft-tilin käyttöä.

Ohjelmistoyhtiö on jo vuosia saarnannut salasanoja ja niitä koskevia käytäntöjä vastaan. Microsoft on esimerkiksi ollut sitä mieltä, ettei salasanaa todellakaan kannata vaihtaa säännöllisesti, eikä pitkä salasana tarjoa vahvaa lisäturvaa. Jo vuonna 2019 Microsoft kokeili salasanatonta kirjautumista Windows 10 -tietokoneissa.

Lue lisää: Kaikkien tuntemasta salasanaohjeesta on enemmän haittaa kuin hyötyä – ”antiikkinen ja vanhentunut”

Samaan aikaan huonot salasanat ovat edelleen varsin yleisiä tavallisten käyttäjien keskuudessa muun muassa, koska ne ovat helppoja muistaa. Aiemmin tänä vuonna tehdyn selvityksen mukaan suomalaisten suosikkisalasanat ovat 123456, qwerty ja salasana.

Lue lisää: Valkohattuhakkeri paljasti suomalaisten suosimat salasanat – älä missään nimessä käytä mitään tältä listalta

Nyt tuleva muutos ei pakota lopettamaan salasanan käyttämistä, vaan antaa siihen ainoastaan mahdollisuuden. Myös salasanattomiin tunnistustapoihin, kuten kasvontunnistukseen, liittyy huolia käyttäjien tietosuojasta.

Lue lisää: Varo pelottelua 8,4 miljardin salasanan vuodolla – tästä on oikeasti kyse

Lue lisää: DNA antoi erikoisen sala­sana­vinkin – mieti kahdesti, ennen kuin noudatat

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?