”Applella on kuvia tisseistäni” – päällikölle potkut, työn­antaja otti viestit talteen

Applen erottama johtaja kirjoittaa vuolaasti kokemuksistaan lapsena rakastamastaan yhtiöstä.

Apple ei kommentoi yksittäisiä työntekijöitä koskevia päätöksiään.

10.9.2021 11:52

Erikoinen saaga lyö säröä kuvaan Applesta työympäristönä. The Verge kertoo, että nimikkeellä senior engineering program manager työskennellyt Ashley Gjøvik sai potkut esitettyään Twitterissä kuukausien ajan väitteitä työpaikkakiusaamisesta, vakoilusta ja mahdollisesti vaarallisista työoloista.

Maaliskuusta alkaen Gjøvik esitti huolensa muun muassa siitä, että hänen toimistonsa on rakennettu aiemmin saastuneelle maaperälle. Sittemmin hän on älähtänyt muun muassa siitä, miten Apple osana syytösten tutkintaansa pakotti hänet luovuttamaan työpuhelimensa kaikki tekstiviestit ilman mahdollisuutta poistaa arkaluonteisia viestejä.

– Applella on kuvia tisseistäni, Gjøvik twiittasi elokuussa.

Hän on perustellut henkilökohtaisten kuvien pitämistä työpuhelimessa sillä, että hänen tiiminsä ei katsonut hyvällä kahden puhelimen käyttöä. Siksi työpuhelimesta tuli sekä työpaikan että kodin viestintäväline.

Applella on kuvia tisseistäni.

Kyseessä on vain yhden osapuolen näkemys tapahtumista. Apple ei The Vergelle antamassaan lausunnossa kommentoi tätä tapausta, mutta sanoo yleisemmin olevansa sitoutunut tarjoamaan myönteisen ja osallistavan työympäristön ja tutkivansa kaikki valitukset huolella.

Lue myös: Apple jakeli potkuja: Työntekijöitä epäillään iPhone-kuvien tirkistelystä ja naisten pisteyttämisestä

Gizmodo-uutispalvelussa Gjøvik purkaa tuntemuksiaan yhtiöstä, jota hän on rakastanut pitkään:

– Apple on ollut suosikkiyhtiöni siitä pitäen, kun olin pieni tyttö. Oli unelmani työskennellä heille. Vaikka minulla oli kamala kokemus, koen tehneeni hyvää työtä. Tuntuu petokselta, että he ovat kohdelleet minua tällä tavalla.

Potkujen perusteena on kuitenkin luottamuksellisen tiedon vuotaminen. Ei ole selvää, mitä luottamuksellista tietoa hänen väitetään vuotaneen.

Johtajan pesti päättyi, kun hän sai Applelta sähköpostitse pyynnön keskustella tilanteesta ja Gjøvik vastasi suostuvansa, kunhan keskustelu pidetään täysin kirjallisena. Pian sen jälkeen Apple ilmoitti, ettei hän ole suostunut osallistumaan keskusteluun, ja tunteja myöhemmin hän sai potkut.

Kuva Applesta on kärsinyt viime aikoina myös muilla tavoin. Yhtiötä syytetään Kiinan hallituksen auttamisesta ihmisten valvonnassa ja tiedonsaannin rajoittamisessa.

Lue lisää: Lehti paljasti Applen pimeän puolen: Toimii aivan toisin kuin sanoo

Apple myös säikäytti monet tietosuoja-aktivistit kertoessaan uudenlaisesta tekniikasta lapsipornon tunnistamiseksi iPhoneista Yhdysvalloissa. Tähän hankkeeseen Apple otti äskettäin aikalisän saatuaan siitä runsaasti kielteistä palautetta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?