Snapdragon Soundiin lisättiin aptX Lossless -teknologia cd-tasoista bluetooth-ääntä varten - Digitoday - Ilta-Sanomat

Joko saadaan cd-tasoinen ääni kuulokkeisiin ilman johtoja?

Qualcommin uusi teknologia lupaa roimaa parannusta äänenlaatuun – mutta siihen on löydyttävä siru sekä kuulokkeista että soittopelistä.

Cd-tasoinen äänenlaatu on tähän asti saatu johtoa pitkin. Asian pitäisi nyt muuttua.

4.9. 7:02

Piirivalmistaja Qualcomm ilmoittaa tuovansa häviöttömän cd-tasoisen äänen bluetooth-kuulokkeisiin. Snapdragon Sound -tekniikkaan perustuvan Qualcomm aptX Lossless -teknologian luvataan siirtävän langattomasti 16-bittistä ääntä 44,1 kilohertsin taajuudella.

Taustalla on tarve lievittää äänensiirron pullonkaulaa, joka syntyy yhä useamman striimauspalvelun alettua tarjota pakkaamatonta musiikkia.

Qualcomm sanoo tekniikan tunnistavan automaattisesti, jos äänenlähde tarjoaa pakkaamatonta ääntä ja radiolinkki kuulokkeen päätelaitteen välillä on riittävän laadukas. Silloin ääni välitetään cd-tasoisena kuulokkeisiin. Äänensiirron nopeus vaihtelee 140:n ja 1000 kilobitin sekuntinopeuden välillä.

– Häviötön ääni tarkoittaa matemaattisesti bitintarkkaa toistoa, jossa äänitiedoston laatu ei toistettaessa heikkene. Aiemmin tähän vaadittavaa bittinopeutta ei ole Bluetoothin kautta ollut saatavilla, Qualcomm Technologiesin puettavista ja musiikkilaitteista vastaava johtaja James Chapman sanoo tiedotteessa.

Snapdragon Sound ei ole yleinen standardi, vaan Qualcommin oma teknologia. Se vaatii tuen sekä päätelaitteelta (yleensä puhelin, tietokone tai tabletti) että kuulokkeilta toimiakseen. Suurin osa valmistajista ei tätä ainakaan toistaiseksi tarjoa.

Tekniikan uskotaan tulevan tarjolle tämän vuoden lopulla.

Myös muilla valmistajilla on omia ääniteknologioitaan. Esimerkiksi Huawei tarjoaa FreeBuds Studio -kuulokkeillaan peräti 4 Hz – 48 kHz -taajuusvastetta, mutta teknologian täysimääräinen hyödyntäminen edellyttää myös Huawein puhelinta.

Lue lisää: Huawei toi edulliset hifikuulokkeensa Suomeen: Yllätyimme iloisesti – vain yhtä asiaa jäimme kaipaamaan

Kehittyneiden langattomien standardien puute yhdistettynä 3,5 millimetrin ääniliitännän katoamiseen on johtanut siihen, että äänensiirron pullonkaula on siirtynyt puhelimen ja kuulokkeiden väliin.

Lue lisää: Syrjäyttääkö kännykkä hifi-laitteet? Piirivalmistajalta korskea julkistus

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?