Windows 11 tulee ensi kuussa – näin päivitykset etenevät

Päivitykset jatkuvat ensi vuoden puoleen väliin asti.

Widgetit eli pienoisohjelmat ovat yksi Windows 11:n uudistuksista.

1.9.2021 9:11 | Päivitetty 1.9.2021 9:59

Microsoft on julkistanut ajankohdan, jolloin se alkaa tarjota tulevaa käyttöjärjestelmäänsä kuluttajille. Windows 11 tulee saataville tiistaina 5. lokakuuta 2021.

Samana päivänä käyttäjille aletaan tarjota ilmaista päivitystä latauksen muodossa ensimmäisiin Windows 10:llä varustettuihin tietokoneisiin sekä aletaan myydä uudella käyttöjärjestelmällä varustettuja pc-tietokoneita.

Tieto poikkeaa alkuperäisistä arveluista, joiden mukaan päivityslatauksen uskottiin tulevan tarjolle vasta uusia tietokoneita myöhemmin.

Microsoft kertoo myös tuovansa pian uudelleen tarjolle Tietokoneen kuntotarkistus- eli PC Health Check -sovelluksen, jolla oman tietokoneen Windows 11 -yhteensopivuuden voi tarkistaa. Sovellus oli tarjolla jo aikaisemmin, mutta se vedettiin pois epätarkkuuden vuoksi.

Lue lisää: Microsoft muutti Windows 11:n laite­vaatimuksia – suurinta estettä ei poistettu

Merkittävä osa vanhoista tietokoneista ei ole päivitettävissä, sillä Windows 11 edellyttää TPM 2.0 -tietoturvamoduulia. Tällainen puuttuu tyypillisesti vanhoista tietokoneista. Jos tietokone ei ole Windows 11 -yhteensopiva, päivitystä ei tarjota. Microsoftin käyttöjärjestelmistä ainoastaan Windows 10 on päivitettävissä 11:een.

Päivitysten alettua on mahdollista tutkia Windows 10:n asetusvalikon Windows Update -kohdasta, josko päivitys olisi jo saatavilla. Jos se on näkyvissä, päivityksen voi käynnistää itse.

Lue lisää: Windows 11 päivittyy uudella tavalla – näin asiat muuttuvat

Kokemus osoittaa, että uutta käyttöjärjestelmäversiota ei kannata olla lataamassa ensimmäisten joukossa. Vaikka sitä on testattu kuukausien ajan, pc-laitekannan moninaisuuden vuoksi ensimmäisiin versioihin jää melkein poikkeuksetta lastentauteja.

Käyttöjärjestelmäpäivitykset tehdään porrastetusti, eli kaikille käyttäjille ei tarjota päivitystä välittömästi. Microsoftin mukaan päivitykset alkavat uudemmista laitteista. Yhtiö uskoo koko päivitettävissä olevan laitekannan saavan päivityksen vuoden 2022 puoliväliin mennessä.

Windows 11 julkaistaan ilman yhtä uutta ominaisuuttaan. Käyttöjärjestelmä osaa pyörittää Android-sovelluksia, mutta ei vielä julkaisun yhteydessä, kirjoittaa Cnet. Yhtiö sanoo työskentelevänsä Amazonin ja Intelin kanssa tuodakseen ominaisuuden esiversion ”tulevina kuukausina”. Tätä voi pitää merkittävänä takaiskuna Microsoftille, sillä Android-yhteensopivuus on yksi suurista uudistuksista.

Windows 11:n uudistuksista voi lukea lisää täältä.

Juttua päivitetty klo 9.59 lisätiedoilla Android-yhteensopivuuden puuttumisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?