Windows 11 tukee sittenkin 7:nnen sukupolven Intel-suorittimia - Digitoday - Ilta-Sanomat

Microsoft muutti Windows 11:n laite­vaatimuksia – suurinta estettä ei poistettu

Microsoft lisäsi tuen joillekin suorittimille, mutta pitää kiinni TPM-moduulista.

Windows 11 hyväksyy aiemmin listalta puuttuneita Intel-suorittimia.

31.8. 16:08

Microsoft päivitti tulevan Windows 11 -käyttöjärjestelmän minimilaitevaatimuksia. Yhtiön blogikirjoituksen mukaan muutokset ovat pieniä, ja käytännössä tuen piiriin on lisätty joitakin suorittimia. Asiasta uutisoi muun muassa Tom's Hardware.

Alun perin Microsoft ilmoitti Windows 11:n edellyttävän vähintään kahdeksannen sukupolven Intel Core- tai toisen sukupolven AMD Zen -suoritinta. Ensimmäiseen ehtoon tuli nyt muutos. Microsoft löysi testeissään sarjan pc-malleja, jotka täyttivät muut ehdot ajaessaan Intelin 7. sukupolven suorittimia. Tämän myötä tuen piiriin lisättiin nämä suorittimet:

  • Intel Core X-series

  • Xeon W-series

  • Intel Core 7820HQ (joskin vain valituissa malleissa, jotka toimitetaan tiettyjen tuoreiden ajurien kera)

Sen sijaan Microsoft ei löytänyt perusteita listata ensimmäisen sukupolven AMD Zen -suorittimia Windows 11 -yhteensopivaksi. Muun muassa näillä suorittimilla tietokone kaatui selvästi useammin kuin tuetuilla suorittimilla.

Lisäksi kritiikkiä herättänyt vaatimus TPM 2.0 -tietoturvamoduulista pysyy ennallaan. On arvioitu, että vaatimus estää Windows 11:n käytön miljoonissa tietokoneissa, jotka muuten pystyisivät ajamaan käyttöjärjestelmää. Seurauksena voi olla huomattava määrä sähköromua.

Lue lisää: Microsoftin Windows 11 -linjaus ei ilahduta kaikkia: Odotettavissa kasa sähkö­romua ja kiskuri­­hinnat?

Microsoft on myös korjannut Tietokoneen kuntotarkistus -työkalua, joka tulee myöhemmin yleisesti saataville. Sovellus selvittää, onko kone sopiva Windows 11:lle.

Työkalu ei julkaisunsa jälkeen kertonut tarpeeksi tarkasti, miksi kone ei ole yhteensopiva, minkä takia Microsoft veti sovelluksen pois. Uusittu työkalu ottaa huomioon muuttuneet suoritinvaatimukset.

Sillä välin voi turvautua epäviralliseen WhyNotWin11-sovellukseen. On tosin epäselvää, ottaako tämäkään työkalu vielä huomioon muuttuneet suoritinvaatimukset.

Lue lisää: Toimiiko Windows 11 tietokoneessasi? Helppo keino paljastaa

Microsoft on julkaissut erittäin pitkät listat kaikista tuetuista suorittimista niin Intelin, AMD:n kuin Qualcommin osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?