Android saamassa kasvojen liikkeisiin perustuvan ohjauksen - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tulossa Androidiin: Kamera, joka tarkkailee sinua koko ajan

Eleohjaukseen käytettävästä kamerasta löytyi todisteita XDA Developersin käsissä.

Android 12 on vielä kehitteillä ja ilmestynee syksyllä.

18.8. 7:00

Googlen mobiilikäyttöjärjestelmä Androidin tuleva versio 12 voi saada uuden toiminnon, joka mahdollistaa puhelimen ohjaamisen kasvojen eleillä.

Androidin esteettömyyspalvelut on tarkoitettu auttamaan esimerkiksi näkö- tai kuulovammaisia vaikkapa lukemalla ääneen tekstiä tai kirjoittamaan viestejä. Näitä toimintoja voi jatkossa täydentää naaman liikkeisiin perustuva ohjaus, XDA Developers kertoo.

Englanniksi nimellä Camera Switches esiintyvä toiminto näkyi osana Androidin esteettömyystyökaluja, kun uutispalvelu kokeili sitä Android 12:n testiversiossa Googlen Pixel-puhelimessa. Toiminto ei siis vielä ole yleisesti saatavilla, mutta se saattaa olla tulossa myös Androidin nykyiseen versioon 11.

Tällä hetkellä testiversiossa oli mahdollista esimerkiksi määritellä, että suun avaaminen tarkoittaa ilmoituspaneelin avaamista tai että kulmakarvojen nostaminen merkitsee puhelimen kotinäkymään palaamista. Toistaiseksi toiminnot ovat verrattain rajattuja.

Toiminnon käyttäminen merkitsee, että kamera katsoo käyttäjää aktiivisesti, vaikka se ei kuvaa tallentaisikaan. Kameran toiminnasta esitetään pysyvä ilmoitus. Ei ole selvää, minkä verran kameran jatkuva käyttö vaikuttaa akkukestoon.

Esteettömyystyökalut ovat Android-käyttöjärjestelmän sisällä järeitä työkaluja. Ne antavat niitä hyödyntäville sovelluksille runsaasti valtaa toimia Android-laitteessa, ja väärinkäytön seuraukset ovat käyttäjälle vakavia. Haittaohjelmat saattavat pyytää tätä esteettömyyskäyttöoikeutta esimerkiksi lukeakseen käyttäjän sähköposteja tai käyttääkseen verkkopankkia, minkä takia luvan myöntämisessä tulee olla erityisen tarkkana.

Lue lisää: Tarkista, etteivät sovellukset tee näitä asioita puhelimessasi: ”Viattomalta kuulostavasta nimestä huolimatta...”

Luultavasti syksyllä ilmestyvä Android 12 päivittää käyttöjärjestelmän ulkonäköä laajasti ja sisältää muun muassa pelaajia ilahduttavia uudistuksia. Pelejä voi pelata jo ennen kuin ne ovat kokonaan latautuneet laitteeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?