MySafety: Nettikiusaaminen kasvussa Suomessa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Netti­kiusaaminen raaistui: Jopa puolet lapsista kohdannut törkeyksiä verkossa

Nettikiusaaminen on selvässä kasvussa Suomessa, uusi tutkimus valottaa.

Kirjoitettu teksti on myös helppo ymmärtää väärin.

4.8. 11:40

Internetissä esiintyvä viha ja kiusaaminen on lisääntynyt Suomessa, selviää tutkimusyhtiö IROResearchin toteuttamasta tutkimuksessa (pdf), jonka on teettänyt vakuutuspalvelu mySafety.

Vuosi sitten joka viides suomalainen kertoi kohdanneensa nettikiusaamista, nyt näin kertoo jo noin neljännes. 10–17-vuotiaista lapsista ja nuorista lähes joka toinen kertoi tulleensa loukatuksi verkossa, kun vastaava luku viime vuonna oli vielä alle joka kolmas. Joka kymmenes nettikiusattu kärsii masennusoireista.

Yleisin syy nettikiusaamiselle on toisen mielipide, ja kiusaamista esiintyi eniten viime vuoden tapaan Facebookissa. Perässä tulevat WhatsApp, erilaiset keskustelufoorumit, Snapchat, sähköposti, Instagram, nettipelit ja Tiktok.

Voiko kasvua selittää se, että vastaajat ovat entistä rohkeampia kertomaan kiusaamisesta tai he laskevat nettikiusaamiseen entistä vähäisempiä asioita? MySafety arvioi tilanteen olevan pikemminkin päinvastoin.

– Yhä useampi yrittää olla reagoimatta loukkaaviin kommentteihin netissä, eli nettikiusaamista vähätellään ja siitä ei välttämättä mainita muille, huomauttaa mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon.

– Lähes joka toinen tutkimukseemme vastanneista kertoi, että oli ollut välittämättä nettikiusaamisesta. Luvussa on peräti seitsemän prosentin kasvu viime vuoteen verrattuna

Uhrien toimettomuus lisääntyi samalla, kun nettikiusaaminen paheni. 40 prosenttia vastaajista koki nettikiusaamisen raaistuneen viime vuosien aikana.

Esimerkiksi Facebookissa oikeiden nimien käyttäminen kyllä voi hillitä nettikiusaamista, mutta se ei poista ilmiön perusongelmaa. Abgottspon muistuttaa, että kiusaaminen on helpompaa, kun ei näe kiusaamaansa henkilön reaktioita, ja lisäksi Facebookissa käytetään myös paljon tekaistuja profiileja.

Netissä kiusatuksi joutuneet eivät usein hae apua tai usko, että apua on saatavilla. Lasten kannattaa kuitenkin kertoa kiusaamisesta vanhemmilleen, jotta asiaa voidaan yhdessä puida esimerkiksi koulun tai kiusaavan lapsen vanhempien kanssa. Tietyissä tapauksissa voi olla aiheellista olla yhteydessä palveluntarjoajaan.

– Jos nettikiusaaminen täyttää rikoksen tunnusmerkit, on syytä tehdä asiasta rikosilmoitus. Loukkaavasta nettikeskustelusta on hyvä ottaa kuvakaappaukset mahdollista myöhempää todistamista varten, Abgottspon neuvoo.

IROResearchin toteuttamaan tutkimukseen vastasi 1100 henkilöä. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on enintään noin + 3,2 prosenttiyksikköä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?