Peliarvostelu: Sniper Ghost Warrior Contracts 2 on mukiinmenevä k18-peli, jossa larpataan Simo Häyhänä Lähi-idässä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Simo Häyhänä larppaamista Lähi-idässä – Sniper Ghost Warrior Contracts 2 on mukiin­menevä k18-peli

Tarkka-ampumiseen keskittyviä pelejä ei ole liikaa markkinoilla. Sniper Ghost Warrior -sarjan uusin osa on sitä ajatellen passeli peli, mutta ei mikään loistoteos.

Sniper Ghost Warrior Contracts 2:ssa pelaaja laitetaan palkkamurhaaja Ravenin saappaisiin.

31.7. 16:00

Kuudenteen osaan edennyt Sniper Ghost Warrior -pelisarja ei ole 13 vuoden aikana yrittänyt keksiä pyörää uudestaan. Sarja on tarjonnut muutaman vuoden välein oman elämänsä tarkka-ampujille keskinkertaisen Simo Häyhä -simulaattorin.

Kesäkuussa julkaistu 40 euron hintainen Sniper Ghost Warrior Contracts 2 ei ole poikkeus. Peli ei missään kohtaa petä odotuksia, mutta ei toisaalta myöskään ylitä niitä tai tuoda mitään uutta pöydälle.

Hyvää

  • Alusta asti toimintaa ilman turhia jaaritteluita!

  • Sadas tappo kilometrin päähän tuntuu aivan yhtä hyvältä kuin ensimmäinenkin

  • Kaiken kaikkiaan onnistunut Simo Häyhä -larppauspeli

Huonoa

  • Tekoäly ei tee vaikutusta

  • Tehtävät eivät ole mieleenpainuvia

  • Peli on alusta loppuun käytännössä yhtä ja samaa suorittamista

Ensimmäisessä tehtävässä pitää teloittaa kohde satamaan, jonne on ampumapaikalta matkaa kilometri.

Lähi-Itään sijoittuvassa taktisessa räiskintäpelissä ohjataan Ravenia, joka on maailmanluokan palkkatarkka-ampuja. Tehtävä on estää pahishahmon Bibi Rashidan kostosuunnitelmia hyökätä naapurimaahan, mikä horjuttaisi koko alueen tulevaisuutta.

Mieleenpainuvaa tarinapohjaista kokemusta on suoraan sanoen turha odottaa peliltä, koska tarina on mahdollisimman epäkiinnostava ja kliseinen. Päätehtävät noudattavat pitkälti samaa kaavaa: Mene paikkaan X, löydä ja eliminoi kohde, suksi onnistuneen suorituksen jälkeen äkkiä karkuun!

Heikosta tarinasta huolimatta Contracts 2 tarjoaa reilun kymmenen tunnin hauskan pelikokemuksen. Paino sanalla hauska, koska onnistunut laukaus tuhanteen metriin ensiyrittämällä saa hymyn huulille kerta toisensa jälkeen!

Tehtäviä lähdetään suorittamaan melkoisen tavaramäärän kanssa. Tarvikkeita voi vaihdella tehtävien mukaan.

Tehtäviä suoritetaan viidellä isohkolla ja avoimella alueella, jotka muistuttavat toisiaan, mutta ovat kuitenkin tarpeeksi erilaisia. Pelimaailma on näyttävä ja elävä – kyllä tätä kehtaa kutsua keskivertoa näyttävämmäksi peliksi.

Tehtävissä kohteen saamiseksi haluamaansa teloituspaikkaan pitää yleensä virittää jonkinlainen ansa tai harhautus. ”Oikean ratkaisun” keksiminen suoritusta varten ei ole varsinaisesti pulmatehtävä hankalimmasta päästä, koska keinoja on monia.

Ohilaukaus johtaa yleensä tehtävän uudelleenaloittamiseen, jonka maltti on valttia. Laukauksissa pitää ottaa huomioon kohteiden liikkeet ja tuuli, mutta apuja voi ottaa käyttöön tarvittaessa. Peli sopii niin hc-ampujille että aloittelijoille.

Kauniit on maisemat. Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt...

18 vuoden ikäraja on muuten täysin perusteltu, sillä rikkinäiset pääkallot pistävät silmään pelaajan marssiessa tappamiensa kohteiden ohi. Välillä liian vakavasti itsensä ottava peli kampittaa tavallaan itsensä poskettomalla väkivallanmässäilyllä. Vähempikin riittäisi, mutta onneksi hidastukset luodin osumisesta kohteeseen saa pois käytöstä.

Vihollisten tekoäly on pelin suurimpia kompastuskiviä. Välillä vartijat huomaavat kohteen sadan metrin päähän, mutta useimmiten puoliksi puskassa makaaminen menee tekoälyltä ohi. Jos maastossa on yhtään ruohoa tai puskaa, ei pelaajalla ole vaikeuksia päästä tappamaan vartijoita metrin päähän.

Onneksi kohteet voi myös ampua tarkkuuskiväärillä parin sadan metrin päästä. Parhaimmat taistelutilanteet ovat kuin John Wick -elokuvista, jos ne vietäisiin kaupunkimiljööstä Lähi-idän rauniotaloihin.

Äänenvaimennin oli yksi harvoista jutuista, jonka jaksoin ostaa erikseen jokaiseen käyttämääni aseeseen, joita on pelissä kymmeniä. Niitä ja erilaisia vimpaimia, kuten droneja, saa avattua käyttöön kerätyillä pisteitä. Tehtävät saa suoritettua lähes millä tahansa yhdistelmällä, joten hifistely loppui nopeasti.

Torille! Pelistä löytyy pulttilukkoinen Riihimaki 10 -tarkkuuskivääri, joka perustuu Sako TRG:hen.

Contracts 2 on tavallaan keskinkertaisuuden huipentuma: Oikein mikään ei tunnu erityisen hyvältä, mutta ei toisaalta umpisurkealtakaan. Tarkkuuskivääripelejä ei ole markkinoilla liikaa, joten Contracts 2 täyttää tietynlaisen aukon, jota yllättävän moni kaipaa (joskus jopa tietämättään).

Parhaimmillaan se on nautittuna aivot narikkaan -tilassa, ja suorittamalla tehtäviä liukuhihnatyyliin sen enempää ajattelematta. Tällä tavalla sain myös itse uudelleenpelattavaa mitäänsanomattomaan tarinatilaan.

Contracts 2 on ehdottomasti harkinnan arvoinen, jos kiinnostaa kokeilla taitojaan Lähi-idän omana Simo Häyhänä. Peli sopii niin aloittelijoille kuin oikeille harrastajille monipuolisten asetusten, kuten oikean tähtäyskohdan paljastavan punapistetähtäimen ansiosta.

Julkaisija/kehittäjä: CI Games

Saatavilla: Windows pc (testattu), PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S

Suositeltu ikäraja (pegi): 18 vuotta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?