Tulli aikoo myydä miljoonien eurojen bitcoin-potin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tulli aikoo myydä bitcoineja kymmenien miljoonien eurojen arvosta – avasi tarjous­kilpailun

Tulli etsii luotettavaa välittäjää bitcoin-potille, jonka arvo on nykykurssilla yli 60 miljoonaa euroa.

29.7. 16:06

Tulli valmistautuu myymään omistamansa kymmenien miljoonien eurojen arvoisen bitcoin-potin. Tullin hallussa oli viime tammikuussa 1 981 bitcoinia, joiden arvo on nykyhinnalla yli 65 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Tullilla 60 miljoonan bitcoin-omaisuus – arvo nelinkertaistui vuodessa

Tulli on käynnistänyt julkisen tarjouskilpailun, jossa se etsii virtuaalivaluuttojen välittäjiä, jotka pystyvät turvallisesti ja luotettavasti hoitamaan valtiolle tuomittujen virtuaalivaluuttojen myymisen.

– Pyydämme kiinnostuneita toimijoita osallistumaan kilpailutukseen. Tavoitteenamme on luoda pysyvä menettely, jonka avulla voimme turvallisesti ja luotettavasti realisoida valtiolle tuomitut virtuaalivaluutat jatkossakin, kertoo talousjohtaja Pekka Pylkkänen.

Tullin haltuun bitcoinit ovat päätyneet muun muassa huumekauppaan tehdyissä iskuissa. Tullin hallussa olevista bitcoineista ainakin 1 889:stä on lainvoimainen päätös, eli oikeus on päättänyt niiden menettämisestä valtiolle.

Tulli on pitkään ollut haluton myymään bitcoineja siinä pelossa, että niitä käytetään rahanpesuun.

– Valittavan toimijan on täytettävä muun muassa virtuaalivaluuttalain mukaiset vaatimukset laajasti, Pylkkänen toteaa.

Tullin tarkoituksena on valita 1–3 välittäjää, joiden pitää muun muassa olla rekisteröityneitä maansa virtuaalivaluuttapalveluntarjoajien rekisteriin ja osoittaa menettelyt rahanpesun estämiseksi ja ostajan taustojen selvittämiseksi. Heillä pitää olla myös kokemusta isojen virtuaalivaluuttaerien välittämisestä.

Kilpailutus on EU:n laajuinen. Ehdokkaaksi kilpailulliseen neuvottelumenettelyyn voi ilmoittautua 30. elokuuta klo 16.00 asti. Neuvottelut menettelyyn valittujen ehdokkaiden kanssa sekä lopullisen tarjouspyynnön julkaisu ehdokkaille on tarkoitus tehdä syksyn aikana.

Tullin haltuun päätyneiden bitcoinien määrä ja arvo on ajan myötä kasvanut huimasti. Vielä viime vuoden helmikuussa Tullilla oli 1 666 bitcoinia, joiden arvo oli tuolloin noin 15 miljoonaa euroa.

Tähän mennessä parhaimman hinnan Tulli olisi saanut bitcoineistaan viime huhtikuussa, jolloin yhden bitcoinin arvo nousi jopa yli 65 000 dollariin eli tuolloin 1981 bitcoinin arvo olisi ollut jo yli 100 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?