Microsoft ei salli Windows 11 -asennusta kaikille: "Estämme sinua päivittämästä laitettasi”

Microsoft päättelee automaattisesti, voiko Windows 11:n asentaa tietokoneelle.

Windows 11:n aloitusnäkymä.

28.7.2021 12:40

Windows 11:tä ei voi asentaa tietokoneelle, jos se ei ole täysin yhteensopiva tulevan käyttöjärjestelmän kanssa. Windows 11:tä ei tällöin edes tarjota Windows Update -työkalussa.

Microsoftin ohjelmajohtaja Aria Carley vahvisti asianlaidan äskettäisessä videoidussa kyselytuokiossa, josta muun muassa Techspot ja BGR uutisoivat.

– Tiedämme sen olevan kurjaa, etteivät jotkut [laitteet] voi saada Windows 11:tä. Mutta on hyvä muistaa, että teemme sen pitääksemme laitteet tuottavampina ja tarjotaksemme paremman kokemuksen ja ennen kaikkea paremman turvallisuuden kuin koskaan aikaisemmin, Carley totesi.

Microsoft päättelee itse taustalla, onko tietokone kelvollinen ajamaan Windows 11:tä. Jos se ei ole, käyttäjälle ei tarjota mahdollisuutta ladata asennustiedostoja. Tätä lukkoa ei ole mahdollista kiertää edes Windowsin niin sanottua group policya eli ryhmäkäytäntöä muokkaamalla.

– Estämme silti sinua päivittämästä laitettasi tukemattomaan tilaan, koska haluamme todellakin varmistaa, että laitteesi pysyvät tuettuina ja turvattuina, Carley selitti.

Microsoftin asettamat laitevaatimukset Windows 11:lle ovat aiheuttaneet eripuraa. Edes jotkut uudemmat tietokoneet eivät ole yhteensopivia, koska niistä puuttuu tietty tietoturvamoduuli nimeltä TPM 2.0.

Lue lisää: Vähän tunnettu puute tieto­koneessa estää päivityksen Windows 11:een

Microsoft on tarjonnut myös työkalua yhteensopivuuden selvittämiseksi, mutta se on toistaiseksi hyllyllä. Sillä välin voit käyttää epävirallista, mutta toimivaksi todettua työkalua nimeltä WhyNotWin11.

Lue lisää: Toimiiko Windows 11 tietokoneessasi? Helppo keino paljastaa

Jos tietokone kelpaa Windows 11:lle, käyttäjän on silti itse haettava uutta käyttöjärjestelmää käsipelillä, eikä häntä pakoteta siirtymään siihen. Lähestymistapa on varsin erilainen verrattuna Windows 10:een, jota syötettiin käyttäjille jopa vastoin heidän tahtoaan.

Uutispalvelut pitävät mahdollisena, että innokkaat Windows-harrastajat löytävät kaikesta huolimatta jonkun porsaanreiän asentaa Windows 11 myös virallisen tuen ulkopuolella oleviin laitteisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?