Selvitys paljastaa hurjat luvut – bitcoin kuluttaa sähköä Ruotsin verran

Virtuaalivaluutta bitcoinin louhinnasta syntyvät sähkökustannukset ja päästöt nousevat yllättäviin korkeuksiin, kertoo Digiconomistin selvitys.

Bitcoin-virtuaalivaluutan louhinta kuluttaa hurjat määrät sähköä.

Kryptovaluutta bitcoin kuluttaa vuodessa yhtä paljon sähköä kuin Ruotsin valtio, kertoo Digiconomistin keräämä Bitcoin Energy Consumption Index.

Vaikka bitcoin itsessään on täysin virtuaalinen, sen ”louhiminen” kuluttaa huomattavasti sähköä. Louhiminen tarkoittaa käytännössä tietokoneilla tehtävää raskasta laskentaa, jossa ratkotaan matemaattisia ongelmia uusien bitcoinien luomiseksi ja bitcoineilla tehtävien maksujen vahvistamiseksi.

Digiconomistin mukaan yksi bitcoin-kauppa kuluttaa noin 1718 kilowattituntia sähköä. Vertailun vuoksi Vattenfallin mukaan kolmen asukkaan keskimääräinen kerrostalokoti käyttää vuodessa sähköä 2400 kilowattituntia.

Tavanomaisempi Visa-korttimaksu puolestaan kuluttaa noin miljoonasosan yksittäisen bitcoin-kaupan syömästä sähkömäärästä.

Lue lisää: Ukrainan turvallisuus­palvelu tutki sähkö­varkautta – löysi varasto­hallista massiivisen Bitcoin-farmin

Hiilijalanjäljeltään bitcoin vastaa vuositasolla esimerkiksi Serbiaa. Yksittäisen bitcoin-kaupan tuottamat päästöt ovat noin 816 kilogrammaa hiilidioksidia.

Saman verran päästöjä syntyisi Digiconomistin mukaan 136 000 tunnista YouTube-videoiden parissa.

Hiilipäästöjen laajuus juontaa todennäköisesti juurensa siihen, että valtaosa bitcoinin louhinnasta tapahtuu Kiinassa. Louhinta syö mittavasti sähköä, ja Kiinassa suurin osa sähköstä tuotetaan hiilellä.

Suuresta energiankulutuksesta johtuen Kiina on viime aikoina alkanut rajoittaa tai jopa kieltää louhintaa. Viimeisimpänä Anhuin, Henanin ja Gansun provinssit ovat ryhtyneet toimiin louhijoita vastaan.

Ongelmaa korjaamaan on syntynyt jo kokonainen uusi kryptovaluutta. Chia-nimellä kulkevaa virtuaalirahaa ei louhita, vaan sitä ”viljellään” käyttämällä tietokoneen tallennustilaa. Viljelyyn liittyy kuitenkin omat ongelmansa, sillä sen epäillään kuluttavan siihen käytettyjä kiinto- ja ssd-levyjä loppuun hyvin nopeasti.

Lue lisää: Kuuma kryptovaluutta korjaa bitcoinin isoimman ongelman – ja korvaa sen toisella?

Lue lisää: Sijoitusguru povaa: Bitcoin romahtaa jopa 10 000 dollariin – puoli vuotta sitten oli toinen ääni kellossa

Lue lisää: Ukrainan turvallisuus­palvelu tutki sähkö­varkautta – löysi varasto­hallista massiivisen Bitcoin-farmin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?