Drone aiheutti vakavan vaara­tilanteen Helsinki-Vantaalla – ”Tilanne on ollut erittäin huolestuttava”

Traficomin mukaan arvioitu lennätyspaikka sijaitsee Helsinki-Vantaan suojaksi perustetulla rajoittavalla UAS-ilmavyöhykkeellä.

8.7.2021 14:53

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiedottaa Helsinki-Vantaan lentokentän tienoilla 13. toukokuuta sattuneesta vakavasta vaaratilanteesta. Traficomin mukaan jo 400 metrin korkeuteen kohonneen lentokoneen miehistö havaitsi kauko-ohjatun ilma-aluksen eli dronen lentävän lähellä koneen oikeaa siipeä.

Traficom ja Onnettomuustutkintakeskus ovat luokitelleet tapauksen vakavaksi vaaratilanteeksi.

– Dronen lennättäjällä ei ole ollut lennonjohdon lupaa lennättämiseen. Lentokoneen siipeen osuva lennokki voi aiheuttaa suurta vahinkoa, ja tilanne on ollut erittäin huolestuttava, johtaja Jari Pöntinen toteaa tiedotteessa.

Traficomin mukaan arvioitu lennätyspaikka sijaitsee Helsinki-Vantaan suojaksi perustetulla rajoittavalla UAS-ilmavyöhykkeellä. Alueella voi lennättää maksimissaan esteiden välittömässä läheisyydessä 15 metriä esteen korkeuden yläpuolella. Pöntinen korostaa tiedotteessa, että suurempi lennätyskorkeus edellyttää ilmaliikennepalveluntarjoajan lupaa.

Liikenne- ja viestintävirasto huomauttaa, että dronejen lisääntynyt suosio on lisännyt myös laitteiden aiheuttamia vaaratilanteita. Tämän vuoksi lainsäädäntöä kiristettiin vuodenvaihteessa. Miehittämättömien ilma-alusten lennättäjien on täytynyt helmikuun alusta lähtien rekisteröityä.

– Uusilla yhteisillä asetuksilla pelisäännöt ovat samat koko EU:n alueella, ja niillä halutaan varmistaa turvallinen lennättäminen. Rekisteröityminen antaa mahdollisuuden valvoa paremmin lentotoimintaa, kun tiedetään kuka lennättää ja mitä, miehittämättömän ilmailun tiimin vetäjä Esa Stenberg Traficomista toteaa tiedotteessa.

Uuden lain nojalla lennättäjien on suoritettava niin ikään verkkokoe ja tutustuttava lennättämistä koskeviin oppimateriaaleihin. EU-asetukseen pohjautuvan uudistuksen tarkoituksena on varmistaa ilmailun turvallisuus.

Rekisteröityminen koskee kaikkien kamerallisten dronejen lennättäjiä. Poikkeuksena ovat alle 250 grammaa painavien kamerattomien tai leluiksi määriteltyjen dronejen käyttäjät.

Suomessa arvioidaan olevan noin 50 000 dronea, joiden lennättämistä uudet säännökset koskevat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?