Kustantajalle sakko lehtien myymisestä robottipuheluilla - Digitoday - Ilta-Sanomat

Lehtiä myytiin robottipuheluilla – sakot konkurssiin menneelle kustantajalle

Elmo-urheilulehden kustantamon konkurssipesä sai maksettavakseen 8500 euron seuraamusmaksun.

Lehden myynti robottipuheluilla ilman suostumusta todettiin lainvastaiseksi.

6.7. 13:30

Tietosuojavaltuutetun toimiston seuraamuskollegio on määrännyt aikakauslehtikustantamolle seuraamusmaksun suoramarkkinointirikkomuksesta. Syynä on lehtien kuluttajamyynti automatisoidulla soittojärjestelmällä eli robottipuheluilla. Vastaanottajilta ei pyydetty suostumusta puheluihin.

Lue lisää: Vihattu markkinointikeino saapui Suomeen – ”Häiritsevää, painostavaa, törkeää”

Lue lisää: Huijaukset tukkivat nyt puhelimet – tästä on kyse vihatuissa robottipuheluissa

Lisäksi rekisterinpitäjä eli lehtikustantaja sekä markkinointiyritys eivät olleet laatineet yleisen tietosuoja-asetuksen edellyttämää käsittelysopimusta suoramarkkinoinnin toteuttamiselle. Viranomainen ei julkistanut lehtikustantajan nimeä.

IS Digitoday kertoi joulukuussa 2019, että kyseessä oli Elmo-urheilulehti, jota kustansi LehtiMoguli Oy -niminen yritys.

Lue lisää: Viranomainen päätti: Vihattu markkinointikeino on myös laiton

Elmo-lehden päätoimittaja Jukka Rönkä kertoi tuolloin, että kustantamon tekemä robottimyynti lopetettiin 25.6.2019. Hän luonnehti robottipuheluita tuolloin ”mielenkiintoiseksi kokeiluksi”.

Elmon lisäksi LehtiMoguli Oy kustansi Oma Aika -lehteä.

Soitoista tehtiin tietosuojavaltuutetun toimistoon neljä kantelua vuosina 2018 ja 2019. Robotti ei ymmärtänyt puhelun saajien kysymystä siitä, mistä heidän henkilötietonsa on hankittu. Kilpailu- ja kuluttajavirasto puolestaan sai noin sata vastaavaa kantelua.

Vastauksessaan lehtikustantaja sanoi asiakkaiden hyväksyneen suoramainonnan lehtitilauksen yhteydessä. Tämä oli ehto lehtitilauksen tekemiselle.

Viranomainen totesi menettelyn olleen väärin, sillä suostumusta ei hankittu tietosuoja-asetuksen mukaisesti. Myöskään tilausehdot eivät olleet riittävän läpinäkyviä.

Rekisterinpitäjän eli lehtitalon saaman seuraamusmaksun suuruus oli 8500 euroa, ja siinä huomioitiin yrityksen liikevaihto ja vireillä oleva konkurssihakemus. LehtiMoguli Oy asetettiin konkurssiin 9.6.2021, ja vaatimus kohdistuu konkurssipesään.

Päätöksestä on mahdollisuus valittaa hallinto-oikeuteen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?