Viranomaisten sulkeman hongkongilaisen Apple Daily -lehden arkisto on saamassa uuden elämän hajautetussa tietoverkossa. Nopeasti kiinalaistettavassa Hongkongissa toiminut lehti ilmestyi viimeistä kertaa viime viikon torstaina.
Hongkongin viranomaiset jäädyttivät Apple Dailyn varat ja pidättivät viisi ihmistä sen johdosta tutkinnan nojalla. Tämä käytännössä lakkautti lehden toiminnan.
Lue lisää: Hongkongin demokratiamyönteinen Apple Daily -lehti pakotettiin lopettamaan toimintansa
Hongkongin kyberaktivistit ryhtyivät toimiin pelastaakseen lehden juttuarkiston ennen lehden verkkosivujen lakkauttamista. Tarkoitus on estää historian vääristely, joka saattaisi mahdollistua artikkelien kadotessa.
Pelkästään etunimellään Ho esiintynyt nuori mies kertoi Reutersille siirtäneensä viime viikolla Apple Dailyn artikkeleita ARWeave-verkkoon ennen verkkosivujen katoamista viikon lopulla.
Verkon toiminta perustuu lohkoketjuihin, eli monimutkaiseen ristiin linkitettyjen tietokoneiden verkostoon, jossa tieto pirstotaan ja tallennetaan hajautetusti. Verkossa olevat tietokoneet valvovat toisillaan olevaa tietoa, jolloin tiedon peukalointi on mahdotonta. Muutos yhdellä koneella olevissa tiedoissa huomataan heti.
ARWeave määrittelee itsensä ”yhteiseksi kiintolevyksi, joka ei ikinä unohda”.
Torstaihin mennessä Apple Dailyn artikkeleita oli siirretty verkkoon yli 4000. Niiden lisäksi verkkoon kopioitiin Hongkongin yleisradioyhtiö RTHK:n artikkeleita ajalta ennen uutta turvallisuuslakia.
Kiinalle kuuluvan Hongkongin uudet turvallisuuslait sallivat verkkosisältöjen poistamisen, jos niiden tulkitaan olevan luonteeltaan kumouksellisia tai separatismiin yllyttäviä. Tämä on nostanut huolia lehdistönvapauden tilasta Hongkongissa.
Myös muuta tiedonvälitystä säännellään, sillä teleoperaattori Hong Kong Broadband Network on estänyt pääsyn hallituksenvastaisista mielenosoituksista kertovan HKChroniclesin sivuille.
Hongkongissa pelätään myös, että hallinto tuo ”Kiinan palomuuriksi” kutsutut estonsa kokonaan tai osittain myös Hongkongiin. Kiinassa pääsy ulkomaisille verkkosivuille on pitkälti estetty, ja länsimaiset palvelut ovat joko tiukasti säännelty tai kokonaan estetty. Esimerkiksi Apple tarjoaa sovelluskaupastaan iPhoneihin sensuroitua versiota, josta on poistettu muun muassa seksuaalivähemmistöille suunnattuja deittipalveluita ja salauksen mahdollistavia viestisovelluksia.
Lue lisää: Lehti paljasti Applen pimeän puolen: Toimii aivan toisin kuin sanoo
Lohkoketjujen parhaiten tunnettu sovellus ovat virtuaalivaluutat, tunnetuimpana bitcoin. Lisäksi niitä on käytetty viime aikoina NFT:ihin eli virtuaalisiin aitoustodistuksiin, joilla merkityillä tuotteilla on käyty viime aikoina ahkerasti kauppaa netissä.
Lue lisää: 10 sekuntia kestävä videotiedosto myytiin 5,5 miljoonalla eurolla – tästä uudessa ilmiössä on kyse
Lue lisää: Mies laittoi pierun myyntiin – joku osti sen 72 eurolla
Lue lisää: Hevibändi Megadeth lähti mukaan nettivillitykseen – fanit hämillään
Nimestään huolimatta Apple Dailyllä ei ole tekemistä teknologiayhtiö Applen kanssa.