Microsoft julkisti Windows 11 -käyttöjärjestelmän viime torstaina. Monet sitä halajavat voivat kuitenkin törmätä vaatimukseen, jota heidän tietokoneensa ei täytä. Asiasta kirjoittavan Tom's Hardwaren mukaan tämä vaatimus on tietojen suojaamiseen käytetty TPM 2.0 (Trusted Platform Module).
Lue lisää: Microsoft julkisti Windows 11:n – Android-sovellukset tulevat pc:lle
Lue lisää: Kommentti: Kannattaako päivittää Windows 11:een?
TPM on tietokoneen emolevyllä oleva siru, jota hallitaan tietokoneen perusohjelmisto biosin kautta. Se suojaa esimerkiksi salausavaimet, käyttäjän kirjautumistiedot ja muut arkaluonteiset tiedot sellaisen muurin taakse, jonne haittaohjelmat ja verkkohyökkääjät eivät pääsisi käsiksi. TPM:ää tarvitaan esimerkiksi, jos käyttäjä haluaa estää kiintolevynsä toiminnan toisessa tietokoneessa.
Tom'sin mukaan toiminto on vieras suurimmalle osalle kuluttajia, eikä se ole osa lukuisia tietokoneita muutaman vuoden takaa. Lisäksi se on oletuksena kytketty pois päältä monissa uusissa tietokoneissa, jotka sitä muuten tukisivat.
Tom'sin mukaan toiminto on vieras suurimmalle osalle kuluttajia, eikä sellaista ole kaikissa muutaman vuoden takaisissa tietokoneissa. Lisäksi se on kytketty pois päältä monissa uusissa tietokoneissa, jotka sitä muuten tukisivat.
The Vergen mukaan ongelmaa ei kuitenkaan pidä liioitella. Jos tietokoneen suoritin ei ole todella vanha, siinä luultavasti on tuki TPM 2.0:lle. Myös Tom's vahvistaa, että suorittimet viimeisen 3–5 vuoden ajalta voivat hyvinkin sallia TPM:n laittamisen päälle biosista käsin.
Ongelma peruskäyttäjälle on, että biosin asetusten muuttaminen voi olla pelottavaa. Pahimmillaan tietokoneen asetukset voi säätää biosissa pahan kerran solmuun, jos ei tiedä mitä on tekemässä.
Toinen rajoittava tekijä saattaa olla tietokoneen suoritin. Windows 11 edellyttää vähintään toisen sukupolven AMD Ryzen- tai kahdeksannen sukupolven Intel Core -suoritinta.
Windows 10 -käyttäjät voivat tarkistaa yhteensopivuuden Tietokoneen kuntotarkistus -sovelluksella (jos selain ei vie oikeaan kohtaan sivua, vieritä alemmas, kunnes näet työkalun). Microsoft päivitti sovellusta tehdäkseen ongelmallisiksi tunnistettujen tietokoneiden käyttäjille paremmin selväksi, mistä syytä päivittäminen ei onnistu.
Microsoft on kertonut Windows 11:n minimivaatimukset:
Käyttöjärjestelmä on optimoitu uusiin laitteisiin, joissa on modernit prosessorit keskimäärin viimeisen 3–4 vuoden ajalta.
Vain 64-bittisenä myytävä Windows 11 vaatii vähintään 4 gigatavua työmuistia (ram) ja 64 gigatavua tallennustilaa.
Useat Windows 10 -pc:t, jotka ovat alle 4 vuotta vanhoja, ovat päivitettävissä Windows 11:een.
Kelpuutetut pc:t saavat ilmoituksen, kun päivitys Windows 11:een on saatavilla ja ladattavissa.
Päivitys on maksuton.
Tarkempi päivitysaikataulu on varmistamatta. Microsoftin on tarkoitus aloittaa päivitykset myöhemmin tänä vuonna jatkaen niitä 2022. Tarkempaa tietoa saadaan lähikuukausina.
Päivitys on vain Windows 10 -käyttäjille. Eli ei esimerkiksi Windows 8.1:lle tai Windows 7:lle.
Pakkaa sotkee se, että Microsoft on kaikesta huolimatta tarjoamassa Windows 11:tä myös joihinkin tietokoneisiin, joissa TPM ei ole käytössä. Tom'sin lainaama Microsoftin asiakirja jättää epäselväksi, ketkä kaikki voivat saada tämän Windows 11:n. Asiakirjassa puhutaan muun muassa kaupallisista järjestelmistä ”erityistarkoituksiin”. Oletus on, että sitä toimitetaan lähinnä maihin, joissa TPM ei ole tietoturvasyistä sallittu. Eli esimerkiksi Kiinaan ja Venäjälle.