Kommentti: Kannattaako päivittää Windows 11:een?

Näe markkinointirummutuksen läpi. Windows 11 on täällä aikaisintaan loppuvuodesta. Päätösten aika on vasta silloin, kirjoittaa Ilta-Sanomien digitoimittaja Henrik Kärkkäinen.

24.6.2021 20:03

Microsoft on tehnyt oivalluksen. Sen nimi on brändäys.

Windows-käyttöjärjestelmä on ollut olemassa yli 35 vuotta, mutta se on ollut itsestäänselvyys vähän niin kuin tietokonekin. Siitä ei ole pidetty meteliä.

Vuonna 2015 lanseerattu Windows 10 oli massiivinen mediatapahtuma. Microsoft alkoi tehdä julkistuksistaan kansanjuhlia kilpailija Applen tapaan.

Windows 11:stä yritetään tehdä vielä suurempi. Odotettavissa on merkittävää rummutusta ja päivityskehotuksia loppuvuoden aikana.

Lue lisää: Microsoft julkisti Windows 11:n – Android-sovellukset tulevat pc:lle

Tavallisen käyttäjän kannalta tärkein kysymys on: kannattaako minun päivittää nykyinen tietokoneeni Windows 11:een?

Vastaus on: ehkä. Perustelut alla.

Windows 11 ei ole vielä ajankohtainen. Päivityksiä aletaan tarjota vasta useamman kuukauden päästä.

Vapaaehtoiset teknonörtit, joita Microsoft kutsuu sisäpiiriläisiksi, saavat uuden Windows 11:n kokeiltavakseen ensi viikolla. Silloin alkaa pitkä prosessi, johon kuuluu virheiden etsintä ja järjestelmän hiominen julkaisukuntoon.

Aikaisemmin Microsoft hoiti tämän sisäisesti. Nyt sitä tekevät tuhannet vapaaehtoiset heidän puolestaan. Se on käyttäjien kannalta hyvä asia.

Sinä ja minä saamme kehotuksia päivittää Windows 11 tietokoneeseemme vasta joskus vuoden loppupuolella. Ja hyvä niin. Mitä kauemmin vapaaehtoisten legioonat sitä testaavat, sitä varmemmin se toimii.

Käyttöjärjestelmää ei kannata odottaa henkeä pidätellen, eikä sen julkistus ole syy lykätä tietokoneen ostamista.

Käyttöjärjestelmää ei kannata odottaa henkeä pidätellen, eikä sen julkistus ole syy lykätä tietokoneen ostamista. Kun ostat nyt uuden pc:n, siinä on Windows 10. Se päivittyy Windows 11:ksi myöhemmin ilmaiseksi.

Isojen Windows-päivitysten suhteen kannattaa olla skeptinen. Pc-tietokoneiden monimuotoisuus tarkoittaa sitä, että aina joku törmää ongelmiin. Ensimmäisten joukossa ei kannata olla päivittämässä, koska monimutkaiseen järjestelmään jää väkisinkin lastentauteja.

Vanha viisaus sanoo, että sitä ei kannata korjata, mikä ei ole rikki. Jos sinulla on vanha ja toimiva Windows 10 -tietokone, päivityksessä on riskinsä. Nykyinen käyttöjärjestelmäsi toimii vuoteen 2025 asti. Se voi olla pidempään kuin mitä laitteesi palvelee.

Täydellinen vastaus kannattaako minun päivittää -kysymykseen siis on: Ehkä. Se on myöhempien aikojen murhe. Tehkööt testaajat työnsä ensin.

Vaikka Microsoft on oppinut käyttöjärjestelmien tekemisessä taitavaksi, ihan kaikki ei vielä onnistu. Vaikka Windows 11 on uljas ja lupaa 5 kaunista sekä 10 (anteeksi, 11) hyvää, ihan loppuun asti Microsoftin brändäys ei kantanut.

Isoksi mediatapahtumaksi tarkoitetun julkistuksen aikana Microsoftin videostriimi kaatui ympäri maailman ja sosiaalinen media täyttyi valituksista.

Apu kuitenkin löytyi. Kilpailija Googlen omistaman YouTuben kautta tarjotusta suorasta lähetyksestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?