Kaikkien aikojen bitcoin-puhallus: Veljekset katosivat 3 miljardin kanssa

Eteläafrikkalaisia veljeksiä epäillään historiallisen isosta kryptovaluuttahuijauksesta.

Bitcoinin arvo heilahtelee voimakkaasti. Viime aikoina on menty alaspäin.

24.6.2021 11:07

Bitcoin-pörssi Africrypt on paljastumassa huijaukseksi. Uutistoimisto Bloombergin mukaan pörssin vuonna 2019 perustaneet eteläafrikkalaiset veljekset ovat kadonneet, ja pörssin verkkosivut ovat alhaalla.

Veljekset ottivat mukaansa noin 69 000 bitcoinia ja tyhjensivät asiakkaidensa lompakot väitettyään ensin huhtikuussa, että palveluun olisi murtauduttu. Asiakkaita pyydettiin erikoisesti olemaan kertomatta murrosta poliisille.

Tapausta tutkivan lakifirman mukaan pörssin varat on katoamisen jälkeen pesty eri kryptopalveluissa, jotta bitcoineja ei voisi jäljittää.

Vahinko oli uhreille peräti kolme miljardia euroa, eli kyseessä olisi rahassa mitattuna ylivoimaisesti kaikkien aikojen suurin kryptovaluuttahuijaus. Epäilty varkaus on ilmoitettu Etelä-Afrikan eliittipoliisivoimille.

Vaikkakin kyseessä on suurin, se ei ole ensimmäinen ja tuskin viimeinen huijaus laatuaan. Eräs pariskunta esimerkiksi menetti omaisuutensa Coinexx-vedätyksessä vuonna 2019. Toiselle miehelle kävi kalpaten Applen virallisesta App Storesta ladatun bitcoin-sovelluksen vuoksi. Sovellus osoittautui huijaukseksi. Hiljattain myös turkkilainen kryptovaluuttapörssi sulkeutui ja kahden miljardin edestä asiakkaiden rahaa katosi.

Lue lisää: Pariskunta sijoitti kymmeniä tuhansia, mies jätti työnsä – Whatsapp-viesti paljasti karun totuuden

Lue lisää: Mies menetti yli miljoona dollaria ladattuaan sovelluksen App Storesta

Lue myös: Bittirahapörssin pomo häipyi – miljardien sijoitukset, satoja tuhansia asiakkaita

Yksi kuuluisimmista bitcoin-vahingoista koskee vuonna 2014 sulkeutunutta ja aikanaan johtavaa bitcoin-pörssiä Mt. Goxia. Huijauksesta epäillyn ja tietomurtoon vedonneen pörssin tapahtumia setvitään vielä tänäkin päivänä. Entinen toimitusjohtaja Mark Karpelès todettiin syyttömäksi kavallukseen tokiolaisessa oikeudessa vuonna 2019.

Toisinaan koko valuutta itsessään on vedätys. Esimerkiksi Prodeum-niminen valuutta paljastui huijaukseksi vuonna 2018, kun valuutan verkkosivuilla julkaistiin paljon puhuva sana.

Lue lisää: Kaikkien aikojen härskein kryptoraha­vedätys? Rahat katosivat, tyly tervehdys jäi: ”Penis”

Bitcoin kohosi alkuvuonna ennätyksellisen arvokkaaksi, mikä sai monet uudet sijoittajat liikkeelle. Huhtikuun huippuarvot ovat kuitenkin valahtaneet voimalla muun muassa Kiinan asettamien rajoitusten takia. Kiinan suurimmat pankit eivät enää salli kryptovaluuttojen tallentamista tai kaupankäyntiä niillä. Myös valuuttojen valmistamista tietokoneilla eli niin sanottua louhintaa on rajoitettu maassa.

Lue lisää: Bitcoinin arvo syöksyy – liittyy pelaajille hyvään uutiseen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?