EU:n tuomioistuin: Youtube ei ole vastuussa tekijänoikeuksia rikkovasta sisällöstä tietyin ehdoin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Nettiä kuumottavaan kysymykseen vastaus – voitto YouTubelle

YouTube kumppaneineen ei ole vastuussa luvattomien teosten lataamisesta palveluunsa, kunhan niihin puututaan säntillisesti.

Verkkopalvelut ovat päätöksestä huolimatta ahtaalla EU:ssa uusien lakien myötä.

23.6. 7:03

Euroopan unionin tuomioistuin asettui Googlen omistaman YouTuben puolelle tärkeässä oikeudenkäynnissä. Tuomion mukaan verkkopalvelut eivät ole vastuussa käyttäjiensä tekijänoikeuksia rikkovasta sisällöstä, kunhan sellainen sisältö poistetaan ripeästi tai pääsy siihen estetään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan EU:n kärkioikeus otti tiistaina kantaa kahteen tapaukseen. Ensimmäisessä oli kyse YouTubeen jo vuonna 2008 ladatuista äänitteistä ja toisessa teosten julkaisusta Cyando-verkkopalvelussa vuonna 2013.

Päätöksen mukaan verkkopalvelut voivat olla vastuussa loukkauksista myös, jos ne eivät ota käyttöön asiaankuuluvia teknologisia työkaluja tekijänoikeuksien rikkomisen estämiseksi. Samoin voi olla, jos alustat tarjoavat työkaluja sisällön laittomaan jakamiseen.

Kyseessä on merkittävä linjanveto vuosikausia kestäneessä kiistassa, jossa köyttä ovat vetäneet palveluntarjoajat ja tekijänoikeuksien valvojat. Viime kädessä maksajaksi on uhannut joutua kuluttaja, koska esimerkiksi YouTube pelotteli Euroopasta lähtemisellä parisen vuotta sitten.

Lue lisää: Kommentti: Kun YouTube uhkailee videoiden pimentämisellä, se toimii kuin iso poika hiekkalaatikolla

Nykyiset EU-lait suojaavat YouTubea ja kumppaneita vastuulta, kun niille raportoidaan rikkeistä ja palvelut puuttuvat niihin. Sittemmin EU:ssa säädettiin kiistelty laki, joka velvoittaa muun muassa YouTubea estämään käyttäjiä lataamasta palveluun tekijänoikeuksia rikkovaa sisältöä. Reutersin mukaan tämä sensuuripelkoja herättänyt pykälä ei ole vielä monin paikoin lainvoimainen, koska useat jäsenmaat eivät ole vielä hyväksyneet uutta lainsäädäntöä.

EU:ssa on valmisteilla myös laaja-alainen Digital Services Act -lakipaketti, jonka yhtenä kärsijänä saattaa olla teknologiayhtiö Apple.

Lue lisää: EU virittelee todellista pommia Applea vastaan – iskisi kipeästi

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?