Tim Berners-Lee myy www:n koodin huutokaupassa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tämä ohjelmakoodi muutti maailman – nyt se myydään

Www:n alkuperäinen ohjelmakoodi myydään huutokaupassa.

Tim Berners-Leen kehittämä verkkosivut mahdollistaneen www:n ohjelmakoodi on noin 10 000 riviä pitkä.

22.6. 7:03

Www:n eli world wide webin, eli internetin verkkosivut mahdollistaneen teknologian kehittänyt Tim Berners-Lee myy alkuperäisen vuodelta 1989 peräisin olevan ohjelmakoodinsa huutokaupassa, Sotheby’s-huutokauppakamari kertoo tiedotteessa.

Ohjelmakoodi on avointa eli kaikkien nähtävää ja käytettävissä olevaa. Berners-Lee myy kuitenkin alkuperäisen kooditekstin, ei siitä tehtyä identtistä kopiota. Tämä varmistetaan NFT-vahvistuksella, joka on digitaalinen aitoustodistus.

NFT:ssä luodaan digitaaliselle teokselle ”allekirjoitus”, joka todistaa sen olevan ainutkertainen. Tämä tapahtuu käyttämällä kryptovaluuttojenkin pohjana toimivia lohkoketjuja, eli monimutkaista linkitettyjen tietokoneiden luomaa vahvistusverkostoa. Vaikka teoksesta on mahdollista luoda vaikka kuinka monta kopiota, niillä ei ole alkuperäisen NFT-lukuarvoa vaan jotain muuta.

Huutokaupattava paketti sisältää alkuperäiset www:n luomisessa käytetyt neljä tiedostoa aikaleimoineen, vajaat 10 000 riviä Objective C -ohjelmakoodia, koodista tehdyn videovisualisaation sekä Sir Timin oheistaman kirjeen. Kokonaisuuteen kuuluvat myös www:n luomisen yhteydessä kehitetyt kolme protokollaa: hypertekstin muotoiluun käytettävä http, sivujen rakentamisessa käytetty html sekä uri, jolla kerrotaan tiedon paikka (url) tai yksikäsitteinen nimi (urn).

Koodin myyminen ei vaikuta verkkosivujen toimintaan millään tavoin. Sitä voi verrata esimerkiksi kirjan alkuperäisen käsikirjoituksen myyntiin, joka ei vie olemassa olevia kirjoja pois.

Ei ole liioiteltua sanoa, että www muutti maailman. Vaikka internet teknologiana oli olemassa jo ennen verkkosivuja, sitä käytettiin lähinnä sähköpostin, usenet news -keskusteluiden, ftp-tiedostosiirron ja www:tä edeltäneiden gopher-informaatiojärjestelmien muodossa.

Lue lisää: 30 vuotta sitten tehtiin keksintö, joka muutti maailmaa – sinäkin käytät sitä juuri nyt

Maailmassa olevien verkkosivujen määräksi arvioidaan tällä hetkellä 1,7 miljardia. Sinä luet tätä tekstiä sellaiselta tai sovelluksesta, joka perustuu verkkosivujen käyttämään teknologiaan.

– Kolme vuosikymmentä sitten loin yhteistyökumppanieni kanssa jotain, mistä on tullut merkittävä työkalu ihmiskunnalle. Paras osa verkkoa on aina ollut yhteisöllisyys. Vaikken halua ennustaa tulevaisuutta, toivon sen käytön, siihen liittyvän tiedon ja potentiaalin pysyvän avoimena kaikille voidaksemme jatkaa luovaa työtä ja saavuttaa seuraava teknologinen edistysaskel, jota emme osaa vielä kuvitellakaan, Berners-Lee sanoi tiedotteessa.

Maailman ensimmäinen verkkosivu löytyy Cernin palvelimilta, jonne Berners-Lee loi sen vuonna 1993. Sivulta löytyy tekstiä ja linkkejä lisäteksteihin, joissa kerrotaan www:n toiminnasta.

Tim Berners-Lee sai saavutuksistaan ensimmäisen suomalaisen Millennium-teknologiapalkinnon vuonna 2004.

Lue lisää: Millennium-palkinto webin kehittäjälle

Verkon kehitys ei ole myöhempinä vuosina mennyt Sir Timin toivomaan suuntaan. Kolme vuotta sitten hän nosti esille internetiä vaivaavat valeuutiset ja yksityisyysongelmat ja toivoi kansainvälisiä sopimuksia verkon sääntelystä.

Lue lisää: AFP: World Wide Webin keksijä pettyi internetiin, haluaa ”sopimuksen” sen käytöstä – ”Moni asia on mennyt pieleen”

Huutokauppa alkaa kansainvälisessä Sotheby’s-huutokauppakamarissa ylihuomenna keskiviikkona ja kestää viikon ajan keskiviikkoon 30.6. asti. Minimitarjous on 1000 dollaria.

Huutokauppasumma on tarkoitus käyttää Sir Timin ja hänen vaimonsa Lady Berners-Leen tukemien, mutta toistaiseksi erittelemättömien tahojen hyväksi.

Korjaus 23.6. kello 9.30: Www:n koodi kirjoitettiin Objective C:llä, ei Pythonilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?