Windows Latest: Windows 11 -päivitys on ilmainen Windows 10:stä, 8.1:stä, 8.0:sta ja 7:stä. - Digitoday - Ilta-Sanomat

Windows 11:sta vuoti lisätietoja: Näille käyttäjille päivitys on ilmainen

Windows 11 näyttäisi olevan ilmainen päivitys jopa elinkaarensa päässä oleville käyttöjärjestelmäversioille. Tiedot eivät ole vielä vahvistettuja.

Windows 10 tuotiin edellisten Windowsien käyttäjille maksuttomana päivityksenä. Microsoftin käyttöjärjestelmän aggressiivinen tuputus herätti närää ja johti moitteisiin Suomen kuluttajaviranomaisilta.

18.6. 22:15

Ensi viikolla julkaistavasta uudesta Windowsista on vuotanut uusia tietoja julkisuuteen. Windows Latestin mukaan Windows 11 -nimellä kulkevan käyttöjärjestelmän voinee hankkia itselleen päivityksellä tietokoneessa olevasta laillisesta Windows 10:stä, 8.1:stä, 8.0:sta ja mahdollisesti jopa Windows 7:sta.

Tiedot paljastuvat Windows 11:n vuotaneiden esiversioiden Pkeyconfig (product key configuration package) -työkalusta, josta ilmenee päivityspolku varhaisemmista Windowseista. Verkkosivuston mukaan päivitys onnistuisi ainakin Media Creation Tool- ja Update Assistant -työkaluilla.

Tavalliselle Windows 10 -käyttäjälle päivitys olisi todennäköisesti automatisoitu. Uutta tietokonetta ostaville Windows 11 on oletettavasti maksullinen.

Lue lisää: Kuvavuoto: Tältä näyttää ensi viikolla julkaistava Windows 11

Seuraava Windows julkaistaan ensi viikon tiistaina 24.6. illalla Suomen aikaa. Microsoft luopui samalla aiemmista lupauksistaan, joissa se sanoi Windows 10:n olleen päivityksillä jatkuvasti tuettava ”viimeinen Windows”.

Edellisten Windowsien elinkaari on ollut noin kymmenen vuotta, ja Windows 10 asettuu samaan jatkumoon. Sen tuki alkoi 29.07.2015 ja päättyy 14.10.2025.

Lue lisää: Windows 10:n lähtölaskenta alkoi: Seuraaja odottaa nurkan takana

Windows 7:n mukaan ottaminen ilmaispäivitykseen on yllätys, sillä sen tuki on jo virallisesti lakannut, eli se ei ole Microsoftin silmissä enää tuettu tai päivitettävissä oleva käyttöjärjestelmä. Windows 7:n elinkaari kesti lokakuusta 2009 tammikuuhun 2020.

Tilanne on sama Windows 8:ssa , jonka tuki päättyi jo tammikuussa 2016. Windows 8.1 on vielä laajennetun elinkaarituen piirissä, eli se saa tietoturva- muttei ominaisuuspäivityksiä. Tämä päättyy tammikuussa 2023.

Koska uusi Windows on vielä julkaisematta, esitiedot eivät ole vahvistettuja. Myöskään ei tiedetä, tuoko Microsoft uuteen Windowsiin ominaisuuksia neljännes- tai puolivuotispäivityksillä kuten se on Windows 10:lle tehnyt.

Uuden käyttöjärjestelmän odotetaan ainakin Windows 10:tä enemmän mobiililaitteisiin räätälöity.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?