Suomalaispoika järkyttyi TikTokissa – video tanssivasta tytöstä sai hirvittävän käänteen - Digitoday - Ilta-Sanomat

Suomalaispoika järkyttyi TikTokissa – video tanssivasta tytöstä sai hirvittävän käänteen

13-vuotias suomalaispoika järkyttyi TikTokissa näkemästään karmeasta teloitusvideosta. Pojan isä kertoo olevansa huolissaan palvelun nuorimmista käyttäjistä.

Naamioituun teloitusvideoon saattaa edelleen törmätä TikTokissa.

10.6. 12:11

Mika, 35, joutui keskiviikkona illalla ikävään tilanteeseen 13-vuotiaan poikansa kanssa. Poika oli juuri nähnyt nuorten suosimassa TikTok-mobiilisovelluksessa videon, joka alkoi viattomasti tanssivalla tytöllä. Yhtäkkiä video kuitenkin muuttui esittämään miestä, jonka pää sahataan irti. Tämä karmaiseva teloitusvideo on arviolta ollut olemassa vuosia ja on mahdollisesti kuvattu Meksikossa.

– Oma 13-vuotias lapseni näki tämän, ja kokemus on ollut todella traumaattinen, Etelä-Pohjanmaalla asuva Mika kertoo.

Videon alun perin julkaissut käyttäjätili on nyt estetty. TikTok ilmoitti NewsWeek-julkaisulle poistaneensa alkuperäisen videon ja pyrkivänsä automatiikan avulla estämään videon lataamista uudelleen palveluun.

Tästä huolimatta Mikan poika pystyi näkemään videon vielä keskiviikkona illalla. Kyseessä ei ollut videon alkuperäinen kopio.

– Poika sulki videon heti, kun ymmärsi, että nyt ei ole hirveän kivaa katsottavaa. Kyllä se otti koville. Ymmärtäähän sen, että kun verkkokalvoilla on käynyt tuollainen, ei se heti lähdekään pois, Mika jatkaa.

Isä on iloinen, että hänen 13-vuotiaansa kanssa voi jo hyvin keskustella tällaisista asioista. Poika kertoi näkemästään oma-aloitteisesti. Mika kertoo olevansa kuitenkin huolissaan lukemattomista paljon nuoremmista TikTokin käyttäjistä, joilla ei ole vielä kykyä käsitellä näkemäänsä.

TikTokin ikäraja on 13 vuotta, mutta se ei estä nuorempia pääsemästä palveluun. Mika tuntee monia vanhempia, joiden lapset ovat alle 13-vuotiaita ja käyttävät silti sovellusta.

TikTokissa on levinnyt järkyttäviä videoita ennenkin. Viime vuonna palveluun ladattiin esimerkiksi video, jossa mies ampui itsensä. Vaarana ovat olleet myös erilaiset haasteet, joissa katsojia yllytetään tekemään jotain. 10-vuotias tyttö kuoli vuoden alussa niin kutsuttuun blackout-haasteeseen, kun hän oli laittanut vyön kaulansa ympärille ja pidättänyt hengitystään.

Lue lisää: TikTokissa kiertää karmiva video – lapsesi saattoi jo nähdä sen

Lue lisää: Hirvittävä haaste kiertää TikTokissa: 10-vuotias tyttö kuoli Italiassa

Mika toivoo vanhempien varoittavan lapsiaan etukäteen siitä, millaiseen sisältöön TikTokissa voi törmätä. Tässäkään tapauksessa videon alusta ei voinut päätellä, millaiseksi se pian muuttuu. Jos lapsi on jo nähnyt järkyttävän videon, vaarana on, ettei hän uskalla kertoa siitä ja hän jää yksin kokemuksensa kanssa.

Hän poisti ihan itse koko TikTokin ennen kuin alettiin edes keskustella videosta.

Pelastakaa Lapset on neuvonut vanhempia suhtautumaan lapsensa kokemuksiin maltilla. Liian raju reaktio ja TikTokin pakottaminen puhelimesta pois voi aiheuttaa lisää vahinkoa. Lasta ei tulisi syyllistää.

Lue lisää: Näkikö lapsesi TikTokissa kiertävän karmivan videon? Sen jälkeen nämä asiat voivat pahentaa tilannetta entisestään

Mikan pojalla TikTokin käyttö loppui tähän videoon.

– Hän poisti ihan itse koko TikTokin ennen kuin alettiin edes keskustella videosta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?