Hurja lupaus: Kiinto­levyjen tallennus­tila kymmen­kertaistuu

Cambridgen yliopiston tutkimuksen mukaan kiintolevyn kapasiteetin voi jopa kymmenkertaistaa käyttämällä grafeenia ja uudenlaista tallennusteknologiaa.

Uudenlaista tallennusteknologiaa ja grafeenia käyttämällä kiintolevyjen tallennustiheys voi paisua tulevaisuudessa kymmenkertaiseksi.

14.6.2021 7:03

Cambridgen yliopiston grafeenitutkimuskeskuksen tutkijoiden mukaan grafeenin käyttäminen kiintolevyjen pinnoitteena mahdollistaa mittavasti kovalevyn kapasiteettia kasvattavan uuden tallennusteknologian käytön.

Tutkimus julkaistiin viime viikolla tiedejulkaisu Nature Communicationsissa.

Grafeeni on hiilen vaihtoehtoinen kemiallinen muoto, joka antaa suuria lupauksia teknologialle.

Menetelmässä kiintolevyjen nykyään käyttämä hiilipohjainen pinnoite korvataan yhdestä neljään kerroksella grafeenia. Tästä seuraava pinta on tutkimustulosten mukaan tavanomaista ohuempi, mutta kestää korroosiota ja kulumista huomattavasti paremmin. Pinta on myös kovempi, tasaisempi ja tuottaa huomattavasti vähemmän kitkaa.

Tutkimusryhmä kokeili menetelmää yhdessä uudenlaisen Heat-Assisted Magnetic Recording eli HAMR-tekniikan kanssa. HAMR-tekniikka kasvattaa kiintolevyjen tallennuskapasiteettia kuumentamalla tallentavaa pintaa merkittävästi.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että grafeenipinta kestää tekniikkaa huomattavasti nykyisiä pinnoitteita paremmin. Nämä tekniikat yhdistämällä tutkimusryhmä onnistui kasvattamaan kiintolevyn datatiheyden noin kymmenkertaiseksi tavanomaiseen kiintolevyyn verrattuna.

– Tämä tutkimus osoittaa grafeenin olevan ominaisuuksiltaan erinomainen materiaali korkeakapasiteettisten kiintolevyjen valmistamiseen sekä mekaanisesti että korroosion ja kulumisen vastustamisen suhteen, Cambridgen grafeeniyksikön johtaja Andrea C. Ferrari sanoo yliopiston julkaisussa.

– Ottaen huomioon, että maailmassa valmistettiin vuonna 2020 miljardin teratavun edestä kiintolevytilaa, nämä tulokset luovat tietä grafeenin teolliselle käytölle uusimman teknologian kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?