Kuuma kryptovaluutta korjaa bitcoinin isoimman ongelman – ja korvaa sen toisella?

Chia-virtuaalivaluuttaa arvostellaan tekopyhäksi ja keinoksi vain tuhlata lisää luonnonvaroja.

Kryptovaluuttoja on moneen lähtöön, vaikka bitcoin onkin niistä tunnetuin. Chia on yksi uusimpia yrittäjiä. Kyseessä on nykyajan kultakuume, jossa monet havittelevat rikkauksia.

16.6.2021 15:34

Uusi kryptovaluutta tekee tuloaan. Se pyrkii nousemaan muun muassa bitcoinin ja Ethereumin rinnalle, mutta samalla välttämään sähköisiin valuuttoihin tyypillisesti liittyvän ongelman: mielettömän sähkönkulutuksen ja siitä seuraavat vahingot ympäristölle.

Lue lisää: Näin paljon bitcoin syö sähköä – ekologisena pidetty Tesla tahri kätensä

Toisin kuin mainitut kilpailijat, Chiaa ei luoda tekemällä paljon virtaa kuluttavia laskutoimituksia tietokoneen näytönohjaimella. Sen sijaan Chiaa luodaan ”viljelemällä”, käytännössä käyttämällä tietokoneen tallennustilaa.

The Guardianin mukaan perinteisten kiintolevyjen ylimääräinen tila täytetään satunnaisilla numeroilla. Nämä satunnaiset numerot puolestaan luodaan tietyn tyyppisillä ssd-levyillä. Chian arvon noustessa levyjen kysyntä on kasvanut ja niiden hinnat kohonneet. Tämä on syntynyt tilanteessa, jossa lukuisat elektroniikkatuotteet ovat jo valmiiksi vähissä ja niistä saa maksaa tavallista enemmän globaalin sirupulan takia.

Lue lisää: Pc-jätti herätti toiveet, sitten veti ne takaisin – kaikkien ankeus jatkuu

Vice-lehden mukaan Chian lähestymistapaa arvostellaan kiinto- ja ssd-levyjä tuhlaavaksi. On esitetty arvioita, että Chian viljeleminen voi kuluttaa tavallisen ssd-levyn loppuun viikoissa. Yksi ssd-valmistaja on jopa varoittanut Kiinassa, että levyn käyttö Chian tekemiseen evää takuun.

Chian takana on BitTorrent-vertaisverkkotekniikan perustamisesta tunnettu Bram Cohen. Hän puolustaa kryptovaluuttaansa Twitterissä.

Epäkohteliasta ja paikoin sekavaa kieltä sisältävissä viesteissään hän muun muassa korostaa, että viime kädessä Chian luomiseen käytetään lähinnä esimerkiksi muutoin käytöstä jo poistuneita kiintolevyjä. Hän myös väittää, että levyt ovat itse asiassa kuluneet todella vähän ja ne on mahdollista myydä eteenpäin käytön jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?