Tulipalovaara: Teetkö nämä yleiset virheet kännykkää ladatessasi?

Makuuhuone on yleisin, mutta vaarallisin paikka ladata puhelinta.

Makuuhuone ja etenkin sänky on huonoin paikka ladata kännykkää. Sitä ei pitäisi tehdä myöskään nukuttaessa.

2.6.2021 11:43

Vakuutusyhtiö Ifin mukaan kodin laitteiden latauksesta syntyneet tulipalot ovat yleistyneet merkittävästi. Jopa 60 prosenttia kaikista kodin tulipaloista johtuu sähkölaitteista, ja näistä kolmannes liittyy kännyköihin, tabletteihin, kannettaviin tietokoneisiin tai muihin ladattaviin laitteisiin.

Lue lisää: Tämän virheen tekee öisin 61 % suomalaisista

Ifin mukaan yleisin – ja vaarallisin – paikka ladata kännykkää on makuuhuone. Puhelin ei saisi latautua etenkään sohvalla tai sängyssä. Latausalustan pitäisi olla palamatonta materiaalia.

– Turvallisinta on ladata valvotusti ja irrottaa laite laturista heti, kun lataus on valmis. Jos koet, että puhelinta on pakko ladata yöllä, älä lataa samassa huoneessa, missä nukut. Tällöin jää aikaa reagoida mahdollisen palon syttyessä eikä altistu myrkylliselle savulle. Tästä kannattaa keskustella perheissä, joissa on tiiviisti kännykän kanssa viihtyviä nuoria, Ifin kotivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen sanoo tiedotteessa.

Lisäksi lataustilassa tulisi olla toimivat palovaroittimet.

Lue lisää: Fridan, 32, kännykkälaturi syttyi palamaan yöllä – ”Kun heräsin, koko kämppä haisi palaneelta muovilta”

Jos laite kuumenee tavallista enemmän latauksen aikana, sen käyttö pitää keskeyttää. Laadukaskin laite saattaa aiheuttaa vaaran, jos sitä ladataan huonolaatuisella laturilla tai siihen on vaihdettu huonolaatuinen akku. EU:n ulkopuolelta tilatut hyväksymättömät akut ovat suurin riski.

Myös väärennettyjä latureita on liikkeellä.

Lue lisää: Tukes varoittaa puutteista usb-latureissa – ongelmia etenkin halvoissa verkkokauppaostoksissa

Mitä kookkaampi akku on, sitä vaarallisempi on myös tulipalo. Akkupalon sammuttaminen ei onnistu perinteisin keinoin. Litiumikoniakku palaa kuumalla liekillä ja polttaa helposti sammutuspeitteen rikki. If suosittelee kodin alkusammuttimeksi vaahtosammutinta tai litiumsammutinta. Edellisestä on apua myös muissa kodin tulipaloissa.

Korjaus klo 15.21: Kodin muissa tulipaloissa auttaa vaahtosammutin, ei litiumsammutin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?