Ikävä ilmiö yleistyy verkkokaupoissa – ostajalle voi tulla isot kulut - Digitoday - Ilta-Sanomat

Ikävä ilmiö yleistyy verkko­kaupoissa – ostajalle voi tulla isot kulut

Jos kauppias myy tavaraa oman varastonsa sijaan esimerkiksi suoraan Kiinasta, ostokselle saattaa tulla tullissa melkoisesti lisää hintaa.

Ennen tuntemattomassa verkkokaupassa asiointia kannattaa tarkistaa muun muassa sen sijainti sekä palautusehdot.

31.5. 13:30

Dropshipping eli suoratoimitus on yhä useammin verkossa vastaan tuleva ilmiö. Sillä tarkoitetaan toimintatapaa, jossa verkkokauppa myy tavaraa, jota tällä ei ole varastossa. Sen sijaan asiakkaan tilaus ohjataan suoraan tavarantoimittajalle. Toimintatapa saattaa aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kirjoittaa Euroopan kuluttajakeskus.

Tilaus saatetaan toimittaa esimerkiksi suoraan Kiinasta tai brexitin jälkeen myös Britanniasta. Tämä voi johtaa arvonlisäveron ja tullimaksujen perimiseen ja odottamattoman pitkiin toimitusaikoihin. Toimitusajoista ei välttämättä myöskään ole tietoa tarjolla.

– Tyypillisimmät ongelmat suoratoimituksissa ovat väärän tai rikkinäisen tuotteen päätyminen kuluttajalle ja toimitukseen liittyvät puutteet, kuten pitkä toimitusaika tai ettei tuotetta tule. Ongelmatilanteita voi olla kuitenkin vaikea selvittää, ja vastuunjako myyjän ja toimittajan välillä voi olla epäselvä ja siitä voi olla ristiriitaista tietoa myös kaupan sivuilla, Euroopan kuluttajakeskus kirjoittaa.

Aina ei ole myöskään selvää, missä päin kauppias toimii ja päteekö EU:n kuluttajansuoja palautusoikeuksineen. Joukossa on myös suoria huijareita.

Suoratoimitusta esiintyy etenkin Shopify-verkkokauppa-alustalla, jossa kauppojen perustaminen ja sulkeminen on helppoa. Dropshippingillä myydään etenkin elektroniikkaa, sisustustavaraa tai vaatteita. Vaikka kauppias saattaa näyttää suomalaiselta, tämä ei välttämättä ole sitä.

Euroopan kuluttajakeskus kehottaa tutustumaan verkkokauppaan ennen ostosten tekemistä. Tilaus- ja palautusehdot sekä yrityksen sijainti ovat tärkeää tietoa. Puuttuva Y-tunnus on huono merkki.

Kuvan kaupan mahdollisesti epäilyttävästä ”omistajasta” voi tarkistaa esimerkiksi Googlen käänteisellä kuvahaulla. Jos kuvaa on käytetty muualla eri ihmisen yhteydessä, kyseessä lienee varma huijaus.

Turvallisimmat maksutavat ovat luottokortti tai PayPal, joissa ostajalla on turvaa ongelmatilanteissa. PayPalia käytettäessä luottokortin numero ei myöskään välity kauppiaalle, joten sitä ei voi yliveloittaa eikä se voi joutua vääriin käsiin esimerkiksi tietomurron yhteydessä.

Suomalaisuus ei ole kuitenkaan takuu verkkokauppaostosten mutkattomuudelle. Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV kertoi runsaat pari viikkoa sitten, että yhä useampi verkkokauppa yrittää vetäytyä sopimuksia koskevista vastuistaan. Kaupat yrittävät perua yksipuolisesti asiakkaidensa tilauksia vedoten toimitusvaikeuksiin tai varaston riittämättömyyteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?