Microsoftin nettiselaimelle loppu 25 vuoden jälkeen

Vuonna 1995 julkaistun Internet Explorerin tuki lakkaa ensi vuonna.

Internet Explorer oli suurimmillaan vuonna 2004 ennen Googlen Chromen nousua.

Microsoft tappaa Internet Explorer (IE) -verkkoselaimensa, yhtiö kirjoittaa blogissaan. Aikoinaan markkinoiden suurimman selaimen tuki päättyy 15.6.2022.

Microsoft 365, OneDrive ja muut yhtiön sovellukset lakkaavat toimimasta IE:n nykyversio 11:n kanssa jo aiemmin, elokuun 17. tänä vuonna.

Microsoft on siirtynyt selaimissaan IE:stä jo kaksi sukupolvea eteenpäin. Yhtiö lanseerasi Edge-selaimen vuonna 2015. Edge uusittiin kokonaan viime vuonna, kun se siirtyi käyttämään Google Chrome -selaimesta tuttua Chromium-ohjelmistomoottoria.

Vuonna 1995 julkaistun Internet Explorerin markkinaosuus oli suurimmillaan vuonna 2004, kun se hallitsi 95 prosenttia selainmarkkinoista, kertovat The Counterin vanhat luvut. Selain sai markkinaosuutensa suurilta osin Netscape Navigatorilta ja Mosaicilta. Sittemmin selain jäi Mozillan Firefoxin ja Googlen Chromen varjoon.

Statcounterin lukujen perusteella suosituimmat selaimet tällä hetkellä ovat Chrome (64,5 %), Safari (18,7 %), Firefox (3,6 %) ja Edge (3,4 %).

IE herätti aikoinaan varsin vahvoja tunteita, sillä Microsoftin katsottiin kilpailevan epäreilusti ja syrjivän kilpailevia selaimia. Myöskään selaimen käyttökokemus ei miellyttänyt kaikkia.

Vuonna 2009 Microsoft taipui EU:n painostuksesta siihen, että se alkaa tarjota vaihtoehtoja kilpailevista selaimista Windowsissa.

Microsoftin mukaan Edge voittaa IE:n niin nopeudessa, turvallisuudessa kuin nykyaikaisuudessa. Se sisältää yhteensopivuustilan, jolla vanhat IE-pohjaiset verkkosivut ja -palvelut toimivat Edgessä ainakin vuoteen 2029 asti. Näihin kuuluvat muun muassa vanhat verkossa aiemmin yleisesti käytetyt ActiveX-toteutukset.

Tavallisten Windows-käyttäjien ei tarvitse tehdä mitään, jos he ovat siirtyneet jo pois IE:n käytöstä. Microsoft hoitaa IE:n poiston ja Edgen päivitykset automaattisesti Windows-päivitysten osana.

Jos käytät edelleen Internet Exploreria, se kannattaa hylätä mahdollisimman nopeasti. Selaimen käyttö ei ole enää turvallista. Kun otat käyttöön uuden selaimen, se antaa siirtää suosikit siihen. Tallennettujen salasanojen siirtäminen ei kuitenkaan ole mahdollista.

Edge löytyy kotikäyttöön tarkoitetuista Windows 10 -koneista, minkä lisäksi selaimeksi voi valita esimerkiksi kilpailevan Firefoxin, Chromen, Vivaldin tai jonkun muun monista vaihtoehdoista.

IE jatkaa elämäänsä hyvin rajoitetusti joissakin yrityksissä käytetyissä Windows 10 LTSC- ja Server Internet Explorer 11 desktop applications -ympäristöissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?