Kanavapaikat muuttuvat useimmissa televisioissa – tästä on kyse

Teräväpiirtokanavat ja perustarkkuuden kanavat vaihtavat keskenään paikkaa kesän päätteeksi.

Suurin osa suomalaisista katsoo kaapelitelevisiota.

18.5.2021 11:52

Television katseluun tulee kaapeliverkossa muutos, joka voi aiheuttaa hämmennystä. Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom kertoo, että vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien teräväpiirtoversiot löytyvät jatkossa kanavaluettelosta ensimmäisenä, eli kanavapaikoilta ykkösestä eteenpäin. Perinteisen tarkkuuden kanavat puolestaan siirtyvät alkamaan kanavanumerosta 21.

Toisin sanoen kanavat vaihtavat keskenään paikkaa. Mikään tv-kanava ei poistu valikoimasta.

Muutos korjaa sen oudon tilanteen, jossa esimerkiksi Ylen TV1:n ja TV2:n yleisesti katsotut teräväpiirtoversiot löytyvät vasta kaukana kanavalistauksen alusta. Kuten FiCom huomauttaa, teräväpiirtokuva on nykypäivän normaali.

Muutos tapahtuu tiistaina 31. elokuuta kello 10 alkaen. Uusien televisioiden pitäisi löytää muuttuneet kanavapaikat automaattisesti. Tällöinkin katsojan on syytä tietää muutoksesta, ettei hän vanhasta tottumuksesta eksy katsomaan peruslaadun lähetystä sieltä, missä teräväpiirto aiemmin oli.

Joissakin televisioissa voi olla tarpeen tehdä kanavahaku tai tehdasasetusten palautus kanavien uudelleen näkyviin saamiseksi. Tee se televisiosi käyttöohjeiden mukaisesti, jos kanavat eivät löydä itsestään oikeille paikoilleen takarajan jälkeen.

Muutos koskee vain kaapeliverkkoa. He ovat kuitenkin suurin televisionkatsojien ryhmä, sillä Traficomin analyysissaan käyttämien lukujen perusteella vuonna 2019 kaapeliverkosta lähetyksensä katseli 1 291 000 (49 %) kotitaloutta ja antenniverkosta 1 187 000 (45 %). Luvuissa on jonkin verran päällekkäisyyttä, sillä kotitaloudessa voi olla useampia vastaanottotapoja.

Televisiota yksinomaan antennin, satelliitin tai internetin kautta katsovat ovat muutoksen ulkopuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?