Haluatko kokeilla koodaamista, muttet tiedä mistä aloittaa? Näin testaat helposti kännykällä

Googlen ilmainen Grasshopper-opetusohjelma kurkistaa koodaamisen saloihin.

14.5.2021 7:04

Google tarjoaa ilmaiseksi koodaamisen alkeisiin perehdyttävää Grasshopper-sovellusta Androidiin ja iOS:sään. Grasshopper toimii myös tietokoneen selaimessa.

Grasshopperin tavoitteena on Googlen sanoin opettaa ”aikuisia kirjoittamaan oikeaa JavaScriptiä”. JavaScript on ohjelmointikieli, jota käytetään paljon verkkosivujen rakentamisessa. Opetettujen konseptien pitäisi kuitenkin olla sovellettavissa muihinkin ohjelmointikieliin.

Opetuksessa käytetään visuaalista ongelmanratkontaa. Esimerkiksi ensimmäisessä haasteessa pitää piirtää Ranskan lippu.

Ruudun vasemmassa laidassa on tehtävän kuvaus ja ohjeet sen suorittamiseksi. Koodaaminen tapahtuu painamalla näkymän alaosassa olevia nappeja, joista rakennetaan koodinpalasia niitä oikeaan järjestykseen laittamalla. Toisissa tehtävissä pitää puolestaan lukea annettua koodia ja päätellä siitä esimerkiksi, kuinka monta sinistä laatikkoa koodi piirtää.

Yksi alkupään tehtävistä opettaa Gabonin lipun piirtämistä. Vasemmalla ovat ohjeet, alla koodipainikkeet ja oikealla mallitulos ja oma aikaansaannos. Kuvakaappaus.

Koodaaminen voi käsitteenä kuulostaa vaikealta, mutta opetus tapahtuu ainakin aluksi kädestä pitelemällä. Niin paljon, että jopa täysin koodiummikko allekirjoittanutkin tajusi.

Google toivoo, että Grasshopper rohkaisisi entistä useampaa miettimään koodaamista uravaihtoehtona. Eikä vain nuoria, vaan jo muissa ammateissa viihtyneitä ihmisiä. Googlen mukaan kurssien suorittaminen Grasshopperissa palkitaan virallisilla sertifikaateilla, jotka käyttäjä voi ladata itselleen ja lisätä ansioluetteloonsa.

Suomalaisittain rajoittavaa on, että käyttöliittymän kieleksi tarjotaan vain englantia ja espanjaa. Onneksi englanti taipunee monilla sen verran, että opetusta pystyy seuraamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?