Kuluttajat raivoissaan – rahastaako Sony Playstation-peleillä yli markkinahintojen?

Sonya syytetään monopolista PlayStation Store -kaupassaan.

Kanteessa väitetään pelien hintojen pompanneen jopa 175 prosenttia.

6.5.2021 15:36

Sony on uuden oikeusjutun kohteena Kaliforniassa, uutistoimisto Bloomberg kertoo. Kanteen nostaneiden kuluttajien mielestä Sony ylläpitää laitonta monopolia Playstation-pelien digitaalisessa kaupassa Playstation Storessa, koska digitaalisia pleikkaripelejä ei voi ostaa mistään muualta.

Kuluttajien tavoitteena on ryhmäkanne Sonya vastaan. Heidän mukaansa Sony esti ulkopuolisia kauppiaita, kuten Amazon.comia, myymästä pelien latauskoodeja kaksi vuotta sitten. Seurauksena kuluttajat joutuvat kanteen mukaan maksamaan digitaalisista Pleikkari-peleistään jopa 175 prosenttia enemmän kuin levyllä myytävistä samoista peleistä.

Esimerkiksi kilpaileva Microsoft ei toimi samalla tavalla Xbox-peliensä kanssa. Niiden koodeja voi ostaa eri kauppojen verkkosivuilta.

Kiista muistuttaa Applen ja pelijulkaisija Epicin riitaa, jossa App Store -kauppaa syytetään monopolista. Käräjien keskiössä on se, voiko sovellusten sisäisiä ostoksia tehdä Applen ohi niin, ettei yhtiö saa ostoksista 30 prosentin siivuaan. Apple on vahtinut tarkasti, ettei iOS-laitteisiin voi ostaa sovelluksia tai sovellusten sisäistä sisältöä muualta kuin App Storesta.

– Sonyn monopoli päästää sen vaatimaan digitaalisista Playstation-peleistä kilpailukykyiset hinnat ylittäviä hintoja. Nämä ovat huomattavasti korkeampia kuin kilpailluilla markkinoilla myydyt fyysiset vastineet ja huomattavasti korkeampia kuin mitä ne olisivat kilpailluilla digitaalisten pelien markkinoilla, Sony-kanteessa sanotaan.

Playstation 5:stä on olemassa Digital-versio, jossa ei ole lainkaan fyysistä levyasemaa. Sen omistajat ovat täysin riippuvaisia Playstation Storesta pelihankinnoissaan.

Ostajien oikeus digitaalisiin ostoksiinsa puhuttaa säännöllisin väliajoin. Yleisen tulkinnan mukaan asiakkaat eivät todellisuudessa omista ostamiaan pelejä, vaan käyttävät niitä peruttavissa olevalla lisenssillä. Samoin käyttäjätilin sulkeminen johtaa ostosten pysyvään menettämiseen.

IS Digitoday kirjoitti taannoin miehestä, joka menetti 25 000 dollarin ostokset Applen suljettua hänen käyttäjätilinsä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?