Applen uutuuslaite herättää huolta: Vakoilu pelottaa, kauppaketju veti myynnistä

AirTagit voivat Applen väitteistä huolimatta olla oiva keino ihmisten stalkkaamiseen, The Washington Post arvioi. Samalla laite joutui vaikeuksiin Australiassa aivan toisesta syystä.

Apple esitteli kauan odotetut AirTagit huhtikuussa.

Applen äskettäin esittelemä muovipyörylä tavaroiden seuraamiseen, AirTag, on liian helppo valjastaa myös ihmisten salakavalaan seurantaan. Näin uskoo The Washington Postin (maksumuuri) kolumnisti Geoffrey Fowler. Lehteä lainaa MacRumors.

Apple vakuutti AirTagit esitellessään, että laite on tarkoitettu esineiden, ei ihmisten, seuraamiseen. Tätä varten laitteeseen on rakennettu suojauksia ei-toivotun seuraamisen estämiseksi.

Fowler kuitenkin väittää suojauksia riittämättömiksi viikon testinsä perusteella. Omistajastaan eroon joutunut AirTag antaa äänihälytyksen, mutta se tulee kolmen päivän viiveellä ja silloinkin se oli vain 15 sekuntia kestänyt kevyt piipitys, Fowler kuvailee. Hänen iPhonensa kyllä ilmoitti tuntemattomasta AirTagista, mutta ilmoitusta ei anneta sadoille miljoonille Android-puhelinten käyttäjille.

Applen mukaan varoituksia voidaan parantaa jatkossa. AirTagin piippaukset on pyritty tasapainottamaan ei-toivotun seurannan estämisen ja liiallisen hälyttelyn välillä.

AirTagit ovat samaan aikaan joutuneet aivan toisenlaisiin vaikeuksiin Australiassa. NCA NewsWiren mukaan paikallinen toimistotarvikeketju Officeworks veti AirTagit tilapäisesti myynnistä lapsille vaarallisina. Ketju katsoi, että lapsen on liian helppo poistaa laitteen nappiparisto. Nyt odotetaan Australian kilpailu- ja kuluttajaviraston kantaa asiaan.

Applen mukaan ongelmaa ei ole. Edustaja sanoi, että AirTag on suunniteltu täyttämään kansainväliset vaatimukset lasten turvallisuudelle. Pariston vaihtaminen edellyttää kaksivaiheisen paina ja kierrä -mekanismin käyttöä.

AirTagit ovat herättäneet arvostelua myös siksi, että niitä ei ole mahdollista kiinnittää esineisiin ilman erikseen myytäviä lisävarusteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?