HS: Telia ja Gigantti peruivat jo myytyjen tuotteiden toimituksia – viranomainen puuttui peliin

Näytönohjainten kauppoja ei voi yksipuolisesti perua, Kilpailu- ja kuluttajavirasto painottaa Helsingin Sanomille.

Näytönohjain voi maksaa jopa puolet koko tietokoneen hinnasta.

30.4.2021 13:36

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) puuttui tapauksiin, joissa Telia ja Gigantti ovat peruneet verkossa myymiensä näytönohjainten kauppoja kysymättä ensin asiakkaalta. Helsingin Sanomien mukaan virasto oli saanut perumisista valituksia kymmenittäin. KKV korostaa, että kauppoja ei voi yksipuolisesti perua.

Kyseessä on sopimusrikkomus, sillä myyjän tulee toimittaa luvattu tuote. Asiakas on periaatteessa oikeutettu hintalupauksen ja muualta ostetun tuotteen hinnan erotukseen, jos hän joutuu hankkimaan tuotteen muualta. Asian näyttäminen toteen voi kuitenkin olla vaikeaa.

Myyjät vetosivat toimitusvaikeuksiin. Telia antaa asiakkaiden nyt odottaa tuotettaan alkuperäisellä hinnalla. Tämä on kuluttajalle houkuttelevaa, koska viime syksynä hankittu näytönohjain saattoi maksaa huomattavasti vähemmän kuin tällä hetkellä. Gigantin tapauksessa myyntiin meni vahingossa näytönohjain, jonka myynti oli jo loppunut. Gigantti sanoo maksaneensa asiakkaille perumisesta pienen korvaussumman.

Näytönohjain on etenkin pelitietokoneissa keskeinen osa, jonka saatavuus on globaalin sirupulan takia ollut todella huonoa.

Sirupula on nostanut näytönohjainten hintoja sadoilla euroilla. Esimerkiksi Asus GeForce RTX 3080 TUF Gaming -näytönohjaimen hinta oli noussut pc-kauppa Jimm'sillä helmikuussa viime syksyn noin 740 eurosta noin 1230 euroon.

– Aktiivipelaamiseen tarkoitetuissa koneissa näytönohjaimen hinta voi olla yli puolet koneen koko hinnasta, Jimm’sin toimitusjohtaja Antti Järvinen hahmotti tuolloin.

Järvinen odotti tilanteen normalisoituvan viimeistään joulusesonkiin mennessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?