Bittirahapörssin pomo häipyi – miljardien sijoitukset, satoja tuhansia asiakkaita

Turkkilaisen palvelun perustaja sanoo hankkivansa rahat asiakkailleen takaisin.

Thodex-kryptovaluuttapörssi houkutteli sijoittajia ilmaisilla dogecoineilla.

26.4.2021 10:20

Turkkilaista Thodex-kryptovaluuttapörssiä epäillään exit-huijauksesta eli häipymisestä rahojen kanssa. Palvelu ilmoitti viime viikolla, ettei sillä ole rahaa jatkaa toimintaansa. Palvelu lopetti toimintansa ja julkaisi verkkosivuillaan sekä Twitterissä asiasta lausunnon, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Palvelun 27-vuotias perustaja pakeni maasta ja jätti pörssin asiakkaat epävarmuuden tilaan. Johtaja Faruk Fatih Ozer kertoi tuntemattomasta paikasta käsin antamassaan lausunnossa hankkivansa asiakkaiden rahat takaisin ja antautuvansa tämän jälkeen viranomaisille. Hänen uskotaan oleskelevan Albaniassa.

Faruk Fatih Ozer kuvattiin Istanbulin lentokentällä hänen paetessaan Turkista viime viikon torstaina.

Haberturk-sanomalehden mukaan kryptovaluuttapörssin sijoitusten arvo saattaa olla jopa 2 miljardia dollaria ja asiakkaita olevan noin 390 000. Ozer kiisti luvut ja puhui noin 30 000 käyttäjästä.

Thodexilla oli maaliskuussa aggressiivinen asiakashankintakampanja, jossa uusille asiakkaille luvattiin miljoonia dogecoineja ilmaiseksi. Moni uusi asiakas kertoi sosiaalisessa mediassa, ettei ollut saanut luvattuja rahoja.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanslia reagoi tilanteeseen vaatimalla kryptovaluuttojen tiukempaa sääntelyä.

Kryptovaluuttasijoitukset ovat olleet Turkissa suosittuja, sillä Turkin liiran inflaatiovauhti on raju. Maaliskuussa maan inflaatioaste oli 16,2 prosenttia, ja liira on menettänyt arvostaan 10 prosenttia suhteessa dollariin kuluvan vuoden aikana.

Kryptovaluuttahuijauksia on pääosin kahdentyyppisiä. Ensimmäiset perustuvat petollisiin pörsseihin, jotka katoavat markkinoilta kerättyään riittävästi rahaa. Toinen huijaustyyppi perustuu valheellisiin uusiin kryptovaluuttoihin, joiden starttiin houkutellaan mukaan ihmisiä suuria tuottoja luvaten. Merkittävin tällainen viime ajoilta on OneCoin, jota ostettiin ahkerasti myös Suomesta käsin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?