Apple julkisti AirTagin, uusia iMaceja ja iPad Pro -tabletteja sekä violetin iPhone 12:n - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tässä kaikki Applen tuoreet julkistukset – mukana odotettu vimpain

Apple esitteli tiistaina illalla joukon uusia tuotteita ja palveluita. Ja myös yhden mahdollisesti turhan uudistuksen.

Tilaisuutta isännöi Applen toimitusjohtaja Tim Cook.­

21.4. 11:59

Tiistai-iltana Suomen aikaa järjestetyssä Applen Spring Loaded -tilaisuus oli täynnä pieniä uutisia, joita muun muassa TechCrunch ja Macworld koostivat.

AirTagit myydään yksittäin tai neljän pakkauksissa, mutta kiinnityskotelo pitää ostaa erikseen.­

Kenties kiinnostavin uutuus on pitkään huhuttu muovinpala kadonneiden esineiden löytämiseksi. AirTag-niminen pyörylä kertoo, missä esimerkiksi käsilaukku tai avaimet ovat.

Perjantaina myyntiin tuleva vempain toimii iPhonen tai iPadin lisälaitteena ja täydentää Applen olemassa olevaa Missä on -sovellusta. AirTagia ei kuitenkaan ole mahdollista kiinnittää esineisiin ostamatta erikseen myytävää koteloa. AirTagit myydään joko yksittäin 35 euron hintaan tai neljän kappaleen paketissa, joka maksaa 119 euroa. Kotelon hinnat alkavat noin 14 eurosta.

Apple korostaa, että AirTag on tarkoitettu esineiden, ei ihmisten, seuraamiseen. Tätä varten laitteeseen on rakennettu suojauksia ei-toivotun seuraamisen estämiseksi.

Applen julkistus ei ole ensimmäinen laatuaan. Samsung julkisti vastaavan Galaxy SmartTag -paikantimen tammikuussa. Se on myös hinnaltaan Applen vastaavaa edullisempi.

IMacit uudistuivat monelta osin.­

Apple julkisti myös uudet 24-tuumaiset iMac-tietokoneet, joissa on Applen oma M1-suoritin. Tietokoneissa on uudet näytöt, kaiuttimet, mikrofonit ja entistä laadukkaampi 1080p-tarkkuuden webkamera.

Uudessa iPad Prossa on ensimmäistä kertaa Applen M1-suoritin.­

Tilaisuudessa nähtiin myös uusia iPad Pro -tabletteja. Ne ovat iso tekninen loikkaus viime vuoden malleista ja niissäkin käytetään nyt M1-suoritinta, jota Apple on tähän asti käyttänyt Maceissaan Intelin korvaajana.

IPad Pron mobiiliversio tukee nyt 5g-yhteyksiä, ja etukamera tarjoaa 12 megapikselin ultralaajakulmakameraa.

Tim Cook piteli käsissään iPhone 12:n violettia versiota.­

Uusia iPhoneja ei nähty. Ne esitellään tyypillisesti syksyisin. Mutta Apple paljasti jo aiemmin julkistetuista iPhone 12:sta ja 12 ministä uuden violetin version. PC World tyrmää värin täysin merkityksettömänä, koska iPhonet yleensä pidetään kotelossa puhelimen väri piilottaen.

Uudessa Apple TV:ssä on 120 hertsin tuki.­

Applen suoratoistolaite Apple TV uudistui myös. Apple TV 4K:n uusi versio käyttää A12 Bionic -suoritinta ja tukee 120 hertsiä, kunhan myös televisiokin sitä tukee. Uusi ja Applen digiavustaja Siriä käyttävä kaukosäädin on odotusten mukaan edellistä käyttäjäystävällisempi.

Apple kertoi myös uudelleen suunnitellusta Podcast-sovelluksesta. Siinä on mukana mahdollisuus tilata yksittäisiä podcasteja joko kuukausittain tai vuosittain maksamalla.

Tunnettu Apple-analyytikko Gene Munster on julkistuksiin tyytyväinen.

– Yksittäin nämä julkistukset eivät juurikaan siirtele yhtiön kokonaisliikevaihtoa, mutta kokonaisuutena ne ovat oleellisia ja voivat kasvattaa kokonaisliikevaihtoa kolme prosenttia, Munster ennustaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?