Langaton sähkönsiirto koekäyttöön – Nikola Teslan suunnitelmasta vihdoin totta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Langaton sähkönsiirto koekäyttöön – Nikola Teslan suunnitelmasta vihdoin totta

Startup-yhtiö Emrod kokeilee langatonta sähkönsiirtoa Uudessa-Seelannissa. Yhtiön mukaan teknologialla on mahdollista siirtää sähkö pitkilläkin etäisyyksillä ilman kaapeleita.

Uudessa-Seelannissa testattava teknologia saattaa tulevaisuudessa tehdä perinteisistä sähkölinjoista historiaa.

20.4.2021 15:51

Uudessa-Seelannissa aloitetaan kevään aikana kokeilut langattoman sähkönsiirron tutkimiseksi. Kokeilut toteuttaa startup-yhtiö Emrod yhteistyössä maan toiseksi suurimman energia-yhtiön Powercon kanssa.

Emrodin tiedejohtajan Ray Simpkinin mukaan yhtiön teknologia siirtää energiaa langattomasti hyödyntäen elektromangneettisia aaltoja.

– Käytämme tavanomaista ISM-taajutta, jota käytetään esimerkiksi Bluetoothin ja wifin kanssa. Käytetty siirtotekniikka tarkoittaa myös sitä, ettei säteestä aiheudu energiavuotoa ja mikäli esimerkiksi lintu osuisi säteeseen, se lopettaa toimintansa heti eikä vaikuta lintuun, Simpkin kertoo Emrodin julkaisemalla videolla.

Yhtiöt suunnittelevat Popular Mechanics -lehden mukaan teknologian testaamista noin 40 metrin etäisyydeltä. Emrod käyttää tarkoitukseen suuntaavia antenneja, jotka johdattavat sähköä kahden pisteen välillä.

– Teknologia ei sinänsä ole uusi. Se kuulostaa futuristiselta ja fantastiselta, mutta perusidea on ollut olemassa aina Nikola Teslan ajoista saakka, Emrodin perustaja Greg Kushnir kommentoi lehdelle.

Tesla tutki langattoman sähkönsiirron mahdollisuutta 1900-luvun alussa, mutta ei koskaan saanut hankettaan etenemään kaupalliselle tasolle. Hänet tunnetaan lukuisista muista keksinnöistään, joihin lukeutuvat esimerkiksi teslakäämi ja kaukosäädin.

Kushnirin mukaan Emrodin teknologiaa voitaisiin käyttää esimerkiksi alueilla, jonne on vaikeaa rakentaa perinteisiä voimalinjoja. Teknologiaa voitaisiin myös käyttää esimerkiksi energiansiirtoon alueille, joilla ei ole varaa perinteisen energiaverkon vaatimaan infrastruktuuriin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?