Pentagon kehittää ihonalaista mikrosirua – tieto koronatartunnasta muutamassa minuutissa

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan ihonalainen siru havaitsee potilaassa mahdollisen tartunnan automaattisesti.

Sirun inspiroi USS Theodore Roosevelt -aluksen viimevuotinen tartuntaketju.

13.4.2021 12:25

Yhdysvaltain puolustusministeriön tutkimusyksikkö DARPA on kehittänyt ihon alle asetettavan mikrosirun, joka voi havaita koronavirustartunnan ennen oireiden alkua.

DARPAn johtaja Matt Hepburn esitteli sirua CBS:n 60 Minutes -ohjelmassa sunnuntaina. Hepburnin mukaan idea sirusta saatiin, kun laivaston USS Theodore Roosevelt -aluksella todettiin viime vuonna 1271 koronatartunnan ketju. Sirulla toteutetaan nyt viimeisen vaiheen kokeita.

– Kyseessä on sensori. Siru laitetaan ihon alle ja se kertoo, tapahtuuko ihon alla kemiallisia reaktioita. Jos siru välittää signaalin, se tarkoittaa, että sinulla on huomenna oireita, Hepburn sanoo.

Hepburn vertasi sirun toimintaa auton vikavaloon. Mikäli siru hälyttäisi esimerkiksi laivaston aluksella, tulisi Hepburnin mukaan henkilön sen jälkeen toteuttaa itselleen verikoe ja testi. Tieto mahdollisesta tartunnasta tulisi muutaman minuutin sisään.

– Kun lyhennät aikaa entisestään ja diagnosoit sekä hoidat tartuntaa, pysäytät samalla tartunnan alkutekijöihinsä, Hepburn sanoo.

Ohjelmassa esiteltiin myös DARPAn kehittämää dialyysifiltteriä, joka poistaa koronavirusta potilaan verenkierrosta.

Mikrosiruja koronaviruksen havaitsemiseen hyödyntävät myös muut projektit. General Electric kehittää parhaillaan puhelimeen tai älykelloon mahtuvaa sirua, joka kykenee havaitsemaan ympäröivästä ilmasta tiettyjä viruksia, bakteereja ja muita partikkeleita, kertoo Fast Company.

Samankaltaista tekniikkaa käyttää myös irlantilaisyhtiö DeepVergen kehittämä puhallustesti. Testi voi sirua sekä tekoälyä käyttämällä havaita koronatartunnan pelkästä hengityksestä tavallista alkometria muistuttavalla laitteistolla, kirjoittaa PaharmaPhorum-terveyssivusto.

Koronavirustartuntojen löytämisessä teknologian keinoin on nähty myös suomalaisväriä. Oululaisen Oura Healthin älysormusten kysyntä hyppäsi koronapandemian alettua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?