”Puolen Suomen verkko” tuo 5g:n melkein kahteen kolmasosaan maata - Digitoday - Ilta-Sanomat

”Puolen Suomen verkko” tuo 5g:n melkein kahteen kolmasosaan maata

DNA:n ja Telian asiakkaita palvelevan Suomen Yhteisverkon 5g-verkko kattaa valmistuessaan 63 prosenttia Suomesta.

Suuri osa 5g-tukiasemista asennetaan nykyisiin mastoihin.­

12.4. 10:15

DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n yhteisyritys Suomen Yhteisverkko Oy on alkanut rakentaa 5g-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen. Hanke on valmis vuoden 2023 loppuun mennessä.

Verkko toteutetaan kokonaisuudessaan Nokian verkkolaitteilla.

Verkko kattaa sekä asutuskeskukset että harvemmin asutut alueet. Muun muassa hiihtokeskukset kuuluvat ensimmäisiin kohteisiin.

5g-verkon suurimmat hyödyt ovat lyhyemmässä viiveessä ja tiedonsiirtonopeudessa. Muutostöiden yhteydessä myös 4g-verkon luvataan parantuvan. 5g-verkon käyttö kuluttaa puhelimen akkua keskimäärin enemmän kuin 4g-verkot.

Suomen Yhteisverkko on kansainvälisestikin harvinainen hanke, sillä siinä kaksi kilpailijaa on toteuttanut verkkohankkeen yhdessä. Yhteisyrityksen mukaan taajuuksien yhteiskäyttö ja suurempi tukiasemapaikkojen määrä mahdollistavat suuremmat tiedonsiirtonopeudet 5g-verkossa kuin yhden operaattorin verkossa.

– Suomi on suuri maa, ja yhdessä rakennettu 5g-verkko on kustannustehokkain tapa tarjota nopeat yhteydet koko valtakuntaan. Kahden operaattorin taajuudet ja resurssit yhdistämällä rakennamme tukiasemat Loviisasta Utsjoelle nopeasti, ja samalla tuomme kaikkiin kuntiin vähintään viisinkertaisen kapasiteetin nykyiseen verrattuna, Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen sanoo tiedotteessa.

Asian kääntöpuoli on, että mahdolliset verkkohäiriöt koskevat kahden operaattorin asiakkaita samaan aikaan.

Verkko on jatkossa myös aiempaa laajempi, sillä Telia ja DNA sopivat alkuvuodesta sen laajentamisesta.

Verkko laajenee lounaaseen Raahe–Loviisa-linjalle, myös Ouluun, Kuopioon ja Kouvolaan. Uusi alue kattaa 62,5 % Suomen pinta-alasta ja 28,5 % väestöstä. Alkuperäiset peittoluvut olivat 50 % ja 13,5 %.

5g-verkon rakentaminen aivan raja-alueille on tavallista hankalampaa, sillä verkossa käytettävä 3,4–3,8 gigahertsin taajuusalue on päällekkäinen Venäjän satelliittiliikenteessä käyttämän verkon kanssa.

Operaattorit eivät voi rakentaa nopeinta 5g:tä lainkaan rajan tuntumaan, ja verkko saattaa toimia vain puolella teholla vielä muutaman kymmenen kilometrin päässä rajasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?