Darkweb on eri asia kuin deep web, Kaspersky Lab selvittää - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tällainen on pimeä internet – tiedätkö, mikä on darknetin ja darkwebin ero?

Verkkorikollisuudesta puhuttaessa esiin tulee usein darkweb tai pimeä verkko. Mutta mitä sillä oikein tarkoitetaan?

Pimeään verkkoon ei voi joutua vahingossa.­

17.4. 7:00

Vastaamosta varastettuja potilastietoja levitettiin muun muassa darkwebissä. Pimeästä verkosta puhutaankin usein erilaisten rikosten yhteydessä.

Venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky Lab avaa termin ja varoittaa termien sekaannuksesta. Aiheesta kirjoittaa myös tietoturvayhtiö Norton.

Pimeä verkko eli darkweb on kuin kaupungin rikollinen alamaailma slummeineen ja muine paikkoineen, jonka olemassaolon tavalliset asukkaat aavistavat mutta jonne pääseminen ei ole helppoa. Siellä kaupataan esimerkiksi varastettuja tietoja, huumeita ja muita vaarallisia aineita. Pimeässä verkossa paljastuu myös ihmisyyden kaikista synkin puoli, sillä siellä myydään muun muassa ihmisiä, lapsipornoa ja palkkamurhia.

Tavallisen käyttäjän ei kannata olla huolissaan pimeään verkkoon vahingossa eksymisestä. Sinne päästäkseen on asennettava tor-verkkoselain, jollaisen nimi tulee sanoista The Onion Router. Se viittaa torissa sipulimaisesti käytettyihin useisiin salauskerroksiin. Emme suosittele kokemattomalle käyttäjälle darkwebiin menemistä edes kiinnostuksen vuoksi.

Lue myös:

Pimeä verkko koostuu lukuisista darkneteistä, eli rajoitetun pääsyn verkoista. Nämä osat eivät näy hakukoneille tai edes useimmille selaimille. Rikollisten ohella pimeästä verkosta hakevat suojaa toisinajattelijat, sananvapauden puolustajat ja ilmiantajat, jotka auttavat tutkivaa journalismia.

Darkwebiä ei tule sekoittaa deep webiin eli syvään verkkoon. Toisin kuin darkweb, deep web on hyvin tuttu tavalliselle netinkäyttäjälle, vaikkei hän tule sitä ajatelleeksi. Syvässä verkko rakentuu hakukoneille näkymättömistä sisällöistä. Ne voivat olla esimerkiksi käyttäjän piilottamia Facebook-profiileita, sähköposteja, verkkopankin tietoja tai salasanalla suojattuja tiedostoja.

Kaspersky vertaa syvää verkkoa kaupungin suljettuihin osiin, kuten kodit, elokuvateatterit ja yritysten liiketilat. Kadut, puistot ja muut julkiset tilat puolestaan vastaavat sitä pintaverkkoa, jota hakukoneet pystyvät kahlaamaan. Tästä käytetään nimitystä surface web.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?