Megadeth myy Vic Rattlehead-maskottia NFT-muodossa – fanit hämillään - Digitoday - Ilta-Sanomat

Hevibändi Megadeth lähti mukaan nettivillitykseen – fanit hämillään

Megadeth myy NFT-maskottia. Mutta kuka ostaa?

Megadeth soitti Suomessa viimeksi tammikuussa 2020. Kun keikkoja ei korona-aikaan ole, on edes virtuaalimaskotteja.­

8.4. 12:50

Amerikkalainen Megadeth-hevibändi on lähtenyt mukaan kuumaan internet-bisnekseen, NFT-kauppaan.

NFT (non-fungible token, ei-vaihdettavissa oleva rahake) on digitaalisen taiteen tai muun omaisuuden uusi muoto. Siinä luodaan digitaaliselle teokselle ”allekirjoitus”, joka todistaa sen olevan ainutkertainen. Tämä tapahtuu käyttämällä kryptovaluuttojenkin pohjana toimivia lohkoketjuja, eli monimutkaista linkitettyjen tietokoneiden luomaa vahvistusverkostoa.

Vaikka teoksesta on mahdollista luoda vaikka kuinka monta kopiota, niillä ei ole alkuperäisen NFT-lukuarvoa. Oikea tunniste on siis aitoustodistus.

Megadeth kauppaa 5 sekunnin mittaista 3d-videoanimaatiota yhtyeen maskotista Vic Rattleheadista, joka koristi jo yhtyeen ensimmäisen levyn kantta vuonna 1985.

Kauppaa käydään Ethereum-kryptovaluutalla, joka on bitcoinin ohella suosituimpia virtuaalirahoja. Tällä hetkellä huutokaupan korkein tarjous on 0,2 ethereumia eli noin 340 euroa. Kauppa kestää maanantaihin asti.

Metallipiireissä hyvin tunnettu Vic-maskotti valittiin kolmanneksi parhaaksi hevimaskotiksi Kerrang-metallilehdessä vuonna 2020. Sitä paremmin pärjäsivät vain Motörheadin Snaggletooth ja Iron Maidenin Eddie.

Huutokauppa jakaa yhtyeen fanikuntaa. Fanien reaktiot Megadethin Facebook-sivulla ovat ristiriitaisia:

– Pandemia rokottaa näemmä isojakin bändejä.

– Siistiä, mutta olen köyhä. Tarjoan 6 dollaria ja 66 senttiä.

– NFT:t ovat humpuukia. Ne ovat yritys luoda ainutkertaisuutta, jota digitaalisessa taiteessa ei voi ikinä olla. Vain vähäjärkiset kehuskelevat tällaisella tai käyttävät siihen rahojaan.

– Dave [Mustaine, bändipomo] keksii aina keinot lyödä rahoiksi. Hyvä juttu hänelle.

– ”Meh”gadeth... Uusi levy olisi kovempi juttu.

– NFT myy, mutten osta. Nauttikaa, nörtit.

Megadeth oli myös ensimmäisiä yhtyeitä, jotka organisoivat internet-pohjaisen fanikerhon 90-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Sille luotiin pohja bändin omalla sähköpostilistalla.

Konserttien loputtua koronan myötä artistit ovat joutuneet etsimään tuottoja muilla keinoilla. Jo aikaisemmin levymyynnin putoaminen ja striimaustuottojen kykenemättömyys kompensoida tulomenetyksiä olivat ajaneet monet artistit ahdinkoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?