Chrome sai tietokoneissa livetekstityksen - Digitoday - Ilta-Sanomat

Katsotko videoita ilman ääntä? Kaiva esiin tämä toiminto Chromesta

Chrome-selaimen päivitys mahdollistaa tosiaikaisen tekstityksen myös YouTuben ulkopuolella.

Esimerkki Vimeo-videosta. Tekstissä on usein virheitä, kuten tässä tapauksessa sana ”writing”. Todellisuudessa juontaja sanoi ”riding”. Kuvakaappaus.­

3.4. 7:01

Chrome-selain sai hyödyllisen uudistuksen Windowsissa, Linuxissa ja Macissa. Asetuksista löytyy nyt toiminto nimeltä Livetekstitys. Se tarkoittaa, että videoiden ja esimerkiksi podcastien puheet esitetään tosiajassa tekstinä videon päällä. Toiminto muistuttaa YouTubessa entuudestaan olevaa tekstitystä, mutta on sitä rikkaampi.

Tosiaikainen tekstitys tukee toistaiseksi vain englantia. Se siis tarkoittaa, että englanniksi puhutut videot ja äänitiedostot tekstitetään englanniksi. Näin tehdään, vaikka äänet olisi mykistänyt kokonaan. Se helpottaa kuuntelua ja katselua meluisassa ympäristössä tai jos ei halua häiritä muita. Toiminnosta on myös hyötyä kuulovammaisille.

Google kertoi asiasta blogissaan. Paina Chromessa oikean yläkulman kolmea pistettä, ja valitse Asetukset > Lisäasetukset > Esteettömyys. Livetekstitys on tässä valikossa heti ylimpänä.

Asetus laitetaan ensin päälle tämän valikon kautta. Myöhemmin sitä voi säädellä selaimen työkalurivistä.­

Kun nyt kuuntelet puhuttua englantia, Chromen pitäisi näyttää puhe tekstinä omassa kentässään. Kentän sijaintia ruudulla voi muuttaa ja sen kokoa voi kasvattaa, ei kuitenkaan vapaasti. Voit kytkeä tekstityksen pois ja takaisin päälle Chromen oikean yläkulman nuottimerkin takaa.

Googlen mukaan tekstitys luodaan suoraan käyttäjän laitteessa, eli ääntä tai tekstitystä ei käytetä Googlen palvelimilla, mikäli se tietosuojastaan tarkkoja arveluttaa. Livetekstitys toimii myös ilman verkkoyhteyttä ja kiintolevyllä olevien ääni- ja videotiedostojen kanssa.

IS:n testissä toiminnossa ilmeni joitakin ongelmia. Esimerkiksi Vimeossa julkaistuissa videoissa tekstitys kyllä toimi, mutta se erehtyi usein yksittäisistä sanoista. Lisäksi kerran tekstitys lakkasi yllättäen toimimasta, kun videossa siirtyi aiempaan kohtaan.

Vaikuttaa myös siltä, että tekstitys voi joissakin tapauksissa häiritä toisen sovelluksen käyttämistä samaan aikaan. Kun Twitchissä oli päällä tekstitetty suora lähetys, ei Slack-viestisovellukseen pystynyt kirjoittamaan ilman että Twitch tuli väkisin etualalle koko ajan.

Lisäksi toiminto ei välttämättä tue kaikkia verkkopalveluja. IS testasi sitä Twitchissä, Vimeossa ja Nasa TV:ssä, joissa kaikissa se toimi. Samoin se aktivoitui, kun kuuntelimme koneellisesti puhuttua versiota Cnetin eräästä teknologia-artikkelista.

Livetekstitys on aiemmin ollut saatavilla vain Googlen omissa Pixel-puhelimissa sekä joissakin muissa Android-laitteissa. Näihin kuuluu jonkin verran uudempia Samsung-puhelimia. Ominaisuuden voi ottaa käyttöön ja sen toimivuuden omassa laitteessa tarkistaa valitsemalla Asetukset > Ääni > Livetekstitys.

Digital Trendsin mukaan ominaisuus tullee Android 11:n myötä muihinkin puhelimiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?