Koronarokotteen salat selvitettiin – tiedot julkaistiin netissä

Tiedemiehet julkaisivat Moderna-rokotteen avainosat verkossa, Motherboard kertoo.

Tiedemiehet eivät haaskanneet hankkeessaan käyttökelpoisia rokotteita.

31.3.2021 7:00

Kalifornialaisen Stanfordin yliopiston tiedemiehet selvittivät Moderna-koronarokotteen salaisuudet ja julkaisivat ne tietokoneprojekteille tarkoitetussa GitHub-verkkopalvelussa. Asiasta kertovan Motherboardin mukaan tiedemiehet selvittivät rokotteen niin sanotun mRNA-sekvenssin.

THL:n mukaan mRNA-rokotteet sisältävät lähetti-RNA:ta (mRNA), jonka avulla lihassolut rokotteen pistokohdassa saadaan tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta. Moderna on yksi harvoista Euroopan lääkevirasto EMAn hyväksymistä koronarokotteista.

Tiedemiehet ottivat valmistajaan yhteyttä, mutta eivät saaneet sieltä vastakaikua. Yhdysvaltain lääkevirasto FDA hyväksyi projektin, jossa ei haaskattu käyttökelpoisia rokotteita. Tiedemiehet hyödynsivät hankkeessaan käytettyjä rokotteita, joista sai vielä irrotettua tarpeeksi ainetta tutkimusta varten.

Toiveena on, että rokotteen julkaisu kaikkien nähtäville tuottaa etua yhteiskunnalle. Samalla sekvenssien käyttäjien ei tarvitse arvailla, mistä ne ovat peräisin.

Microsoftin omistama GitHub on laaja koodivarasto, jossa projektejaan kehittävät koodaajat myös verkostoituvat toistensa kanssa. Varastoa on käytetty myös väärin. Äskettäin rikolliset säilyttivät GitHubissa haittaohjelmia osana hyökkäystä Android-laitteita vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?