Maailman moderneinta Mars-mönkijää pyörittää palanen, joka tuli monille tutuksi jo 90-luvulla – oletko myös sinä käyttänyt tietämättäsi ”avaruus­tekniikkaa”? - Digitoday - Ilta-Sanomat

Maailman moderneinta Mars-mönkijää pyörittää palanen, joka tuli monille tutuksi jo 90-luvulla – oletko myös sinä käyttänyt tietämättäsi ”avaruus­tekniikkaa”?

Perseverance-mönkijän toimintoja pyörittävä RAD750-prosessori perustuu Applen alkuperäisissä iMac-tietokoneissa käytettyyn suorittimeen.

Vuonna 1999 julkaistuissa kuvan iMac-malleissa käytettiin jo hieman nopeampaa prosessoria kuin oikealla näkyvässä Perseverancessa.­

7.3. 8:05

Mars-planeetan salaisuuksia parhaillaan selvittävän Nasan Perseverance-mönkijän sisällä sykkii yli 20 vuotta vanhaa tekniikkaa, ja vastaavaa löytyy varmasti myös monen tuiki tavallisen ihmisen varaston perukoilta.

Mönkijän toimintoja pyörittävä RAD750-prosessori perustuu nimittäin PowerPC 750 -malliin, joka tunnetaan Applen alkuperäisen läpikuultavan iMac-tietokoneen suorittimena vuodelta 1998. Asiasta kertoo muun muassa New Scientist.

Kellotaajuudeltaan 200 MHz:n prosessori on nykymittapuulla hyvin vaatimaton. Siinä on vain yksi ydin ja 10 miljoonaa transistoria.

Moderneissa kotikoneiden prosessoreissa on tätä nykyä miljardeja transistoreita ja ytimiä voi olla toistakymmentä.

New Scientistin mukaan selitys vanhan tekniikan käyttämiseen piilee sen luotettavuudessa. Uudemmat ja monimutkaisemmat prosessorit ovat alttiimpia esimerkiksi kosmisen säteilyn aiheuttamille häiriöille.

RAD750-prosessoria on toki muunneltu esikuvaansa verrattuna paremmin avaruuskäyttöön sopivaksi, jotta se sietäisi enemmän säteilyä ja erityisen kylmiä ja kuumia lämpötiloja.

Perseverance-mönkijän lisäksi prosessori on ollut käytössä yli 150 avaruusaluksessa, kuten satelliiteissa ja Perseverancea edeltäneessä Curiosity-mönkijässä.

Mönkijän mukana Marsiin lähetetyssä Ingenuity-dronessa on sen sijaan käytössä jo huomattavasti tuoreempi Snapdragon 801 -prosessori vuodelta 2014. Dronen ei ole kuitenkaan tarkoitus selvitä planeetalla kahta vuotta toisin kuin itse mönkijän.

Helmikuussa Marsin pinnalle laskeutuneen Perseverancen tehtävänä on etsiä merkkejä elämästä sekä kerätä ja analysoida geologisia näytteitä planeetan pinnalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?