Puhelindata paljastaa: THL:n suositusta ei noudatettu – etelästä matkustettiin ahkerasti hiihto­lomille - Digitoday - Ilta-Sanomat

Puhelindata paljastaa: THL:n suositusta ei noudatettu – etelästä matkustettiin ahkerasti hiihto­lomille

Uudeltamaalta lähdettiin koronan herkemmin tarttuvista virusmuunnoksista ja THL:n suosituksista huolimatta hiihtolomalle muualle Suomeen, osoittavat Telian tilastot. Tärkein muutos viime vuoteen verrattuna on ulkomaalaisten puuttuminen.

Hiihtoloma on houkutellut suomalaismatkailijoita pohjoiseen. Kuvassa laskettelijoita jonottamassa hissiin Levin etelärinteillä 22. helmikuuta.­

23.2. 21:31

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viime viikkoiset neuvot hiihtolomamatkojen välttämiseksi eivät ole kaikkiin tehonneet, osoittavat operaattori Telian keräämät tilastot. THL neuvoi viime viikon torstaina, että Hus-alueen asukkaiden tulisi välttää lomamatkustamista oman alueensa ulkopuolelle 14. maaliskuuta asti.

Telian matkapuhelinverkoista kokoaman datan perusteella hiihtolomaa viettävien Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilta on lähdetty viime viikonloppuna muualle Suomeen, ja väkimäärä varsinkin Lapin hiihtokeskusten ympäristössä on selvästi kasvanut viikkoa aiempaan verrattuna.

– Vaikuttaisi siltä, että ollaan lähdetty eri puolille Suomea, mutta ehkä jääty myös kotiinkin. Molempaa ilmiötä on havaittavissa noista meidän tilastoista, kertoo paikkatiedon asiantuntija Tiia Palvimo Telialta.

Telian tilaston luvut perustuvat anonymisoituun ja kokonaisuuksiksi ryhmiteltyyn mobiiliverkkodataan. Yksittäisiä henkilöitä tai pieniä ryhmiä ei tilastotiedoista ole siis mahdollista tunnistaa. Luvut kuitenkin osoittavat, että Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa väkimäärä on vähentynyt, kun taas se on monen muun maakunnan alueella lisääntynyt.

Ihmisten liikkumisen huomaa myös kuntakohtaisista tilastoista. Esimerkiksi Helsingin ja Turun väkimäärät ovat selvästi viikossa vähentyneet, kun taas esimerkiksi Kittilässa ja Kuusamossa, joissa sijaitsevat Levin ja Rukan hiihtokeskukset, väkimäärät ovat kasvaneet selvästi.

Varsinkin Uudeltamaalta muualle matkustaminen on huolestuttava tieto, sillä koronatartunnat ovat viime viikkojen aikana kasvaneet kovaa tahtia, ja joidenkin tietojen mukaan varsinkin pääkaupunkiseudun tartunnoista jo puolet olisivat peräisin herkemmin tartuttavista virusmuunnoksista. Uudeltamaalta muualle matkustavat saattavat siis levittää vaarallisempia virusmuunnoksia myös muualle maahan.

Koronapandemian takia viime vuotta harvemmat lomailijat ovat lentäneet suoraan Lappiin, ja matkoja on todennäköisesti tehty enemmän autolla. Myös tämä voi näkyä Palvimon mukaan tilastoissa.

Telian tilastot eivät nimittäin suoraan mittaa väkimäärää, vaan niin sanottuja aktiviteetteja, joita muodostuu mistä tahansa oleilusta, esimerkiksi asumisesta, mökkeilystä, kaupassa ja töissä käynnistä - tai vaikka lounastauosta matkan varrella.

– Jos lennettäisiin, niin aktiviteetteja syntyisi vain lähtö- ja päätepaikkaan. Mutta jos mennään autolla, niin matkan alku- ja loppupään väliin joihinkin maakuntiin voi syntyä aktiviteetteja aiempaa enemmän, jos siellä pysähdytään joksikin aikaa, Palvimo kertoo.

Tämä voi selittää nousua luvuissa Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä.

Yleisesti ottaen Telian tilastoimat luvut ovat kuitenkin kautta linjan pienempiä kuin vuosi sitten. Telian mukaan tärkeimpiä muutoksia viime vuoden hiihtolomakauteen verrattuna on ulkomaisten turistien määrän lasku.

– Viime vuonna matkustajia oli vielä muualtakin kuin Suomesta, Palvimo muistuttaa.

– Määrät toki näkyvät ympäri Suomea ja erityisesti siellä, missä matkailukohteita on. Se todennäköisesti näkyy myös Uudenmaan luvuissa.

Arvion mukaan ulkomaalaisten osuus viime vuoden luvuista oli Lapin alueella 15–25 prosenttia.

Toinen syy Telian tilastoista ilmenevien lukujen yleiseen laskuun viime vuoteen verrattuna on siinä, että ihmiset todella ovat vähentäneet liikkumistaan.

– Kun vertailee vaikka perjantaipäiviä keskenään, niin voisin kuvitella, että kotona työskentely on yksi syy siihen, että luvut ovat pienempiä kuin viime vuonna, Palvimo toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?