Windows 10:n grafiikka-asetus voi säästää virtaa kannettavassa tietokoneessa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Pelaatko kannettavalla tietokoneella? Tästä asetuksesta voi olla iloa

Windows 10:ssä on mahdollista päättää, mitä grafiikkasuoritinta sovellus käyttää.

3d-peleissä käytetään yleensä enemmän tehoa syövää erillisnäytönohjainta. Kaikissa peleissä se ei ole tarpeellinen, ja emolevyn oman grafiikkapiirin käyttäminen säästää virtaa.­

22.2. 7:00

Kannettavan tietokoneen akku on helppo kuluttaa loppuun pelaamalla. Joskus pelit eivät kuitenkaan tarvitse parasta mahdollista tehoa toimiakseen kunnolla, PCWorld muistuttaa. Silloin Windows 10:n asetuksesta voi olla hyötyä.

Tietokoneessasi voi hyvinkin olla kaksi grafiikkasuoritinta. Toinen niistä on kiinteä osa emolevyä ja on tarkoitettu perusjuhdaksi kaikkeen käyttöön. Tehoa vaativissa peleissä siitä ei ole kauheasti iloa.

Siksi koneessa on usein myös erillinen grafiikkasuoritin, yleensä Nvidian tai AMD:n valmistama, josta riittää puhtia raskaampaankin pelaamiseen. PCWorldin mukaan tietokone siirtyy oletuksena käyttämään tätä suoritinta pelin käynnistyessä. Tämä lisää koneen tehonkulutusta selvästi.

Kaikki pelit eivät vaadi parasta suorituskykyä, vaan toimivat aivan hyvin jo emolevyn omalla suorittimella. Voit pakottaa pelin käyttämään tätä suoritinta muuttamalla Windows 10:n asetusta.

Avaa asetusvalikko kirjoittamalla Windows 10:n alapalkin hakuun grafiikka-asetukset ja painamalla samannimistä hakutulosta. Jos pelisi tai muu sovelluksesi löytyy tällä sivulla olevasta listasta, paina sitä ja valitse Asetukset. Sen jälkeen valitse Virransäästö ja Tallenna.

Jos koneessasi on useampi grafiikkasuoritin, saatat huomata Windowsin vaihtavan niitä tehovalinnan mukaan tässä valikossa.

Voi olla, että joudut etsimään sovelluksen painamalla ensin aloitussivun selaa-nappia ja sitten menemällä sovelluksen kansioon ja valitsemalla sen .exe-päätteisen tiedoston. Paina Lisää, niin sovellus lisätään asetusvalikon listaan. Etene sitten yllä kuvatulla tavalla.

Voit vaihtaa grafiikka-asetusten aloitussivulla Perinteinen sovellus -valinnan tilalle Universaali sovellus. Niillä tarkoitetaan Microsoftin kaupasta asennettuja sovelluksia.

Universaali sovellus -valinta lisää asetussivulle uuden valikon, jossa lukee Valitse sovellus. Paina sitä, niin pääset valitsemaan halutun universaalin sovelluksen. Sen jälkeen paina Lisää-nappia, jotta saat sovelluksen niiden joukkoon joiden grafiikka-asetuksia voi muuttaa. Etene taas yllä kuvatulla tavalla virransäästön aktivoimiseksi.

Jos et ole muutoksen jälkeen tyytyväinen pelin tai muun säädetyn ohjelman toimintaan, voit muuttaa samassa valikossa asetuksen joko muotoon Paras suorituskyky tai Järjestelmän oletus. Ghacksin mukaan kaikki sovellukset eivät tue grafiikka-asetusten vaihtamista tällä tavalla.

Jos säädettävä ohjelma on käynnissä asetuksen vaihtamisen hetkellä, se voi olla syytä käynnistää uudelleen muutosten astumiseksi voimaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?