Google uhkaa estää haku­koneensa käytön Australiassa laki­esityksen takia

Jos laki tulee voimaan nykyisessä muodossaan, tarkoittaisi se, että Googlen pitäisi jatkossa maksaa paikallisille uutismedioille niiden materiaalista.

Googlen ylivoimainen markkina-asema Australiassa huolettaa lainsäätäjiä. Vireillä ollut lakiuudistus on saanut Googlen pohtimaan jopa koko hakukoneen käytön estämistä maassa.

22.1.2021 8:30

Google uhkaa estää hakukoneensa käytön Australiassa, ellei maan hallitus muuta sisältömaksuja koskevaa lakiesitystään. Jos laki tulee voimaan nykyisessä muodossaan, tarkoittaisi se, että Googlen pitäisi jatkossa maksaa paikallisille uutismedioille niiden materiaalista.

– Jos tästä lakiversioluonnoksesta tulee laki, se ei anna meille muuta vaihtoehtoa kuin estää Google Searchin käyttö Australiassa, sanoi yhtiön edustaja Mel Silva Australian senaatille perjantaina.

Australian pääministeri Scott Morrison reagoi Googlen uhkaukseen heti tuoreeltaan jyrkästi. Morrisonin mukaan Australia asettaa säännöt siitä, mitä Google voi tehdä Australiassa.

Myös Facebook vastustaa uutta lainsäädäntöä ja sanoo, että se joutuisi estämään australialaisten uutisten julkaisemisen palvelussaan.

Lain taustalla on huoli amerikkalaisten yhtiöiden ylivoimaisesta asemasta mainosmarkkinoilla, jossa paikallisille yhtiöille jää lähinnä rippeitä. Australiassa on tutkittu, että jokaisesta sadasta dollarista, jotka käytetään verkkomainontaan, päätyy 53 dollaria Googlelle ja 28 dollaria Facebookille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?