Euroopan komissio määräsi sakot pelien geoblokkauksesta - Digitoday - Ilta-Sanomat

EU:lta miljoonasakot pelejä Steamissa jaelleille julkaisijoille – maksaako kuluttaja seuraukset?

Euroopan komissio sakottaa Valvea ja viittä julkaisijaa Steam-kaupan peliavaimista.

Komission mukaan Valve ei tehnyt yhteistyötä. Valve sanoo toisin.­

21.1. 14:23

Euroopan komissio ilmoittaa sakoista, jotka liittyvät Valven omistaman Steam-kaupan avaimiin pc-peleille. Komissio määräsi yhteensä 7,8 miljoonan euron sakot Valvelle sekä viidelle julkaisijalle, jotka ovat Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media ja ZeniMax.

Komission mukaan sakotetut rikkoivat Euroopan unionin kilpailusääntöjä rajoittamalla pelaajien pääsyä tiettyihin peleihin eri jäsenmaissa. Asiasta uutisoi muun muassa Engadget.

Avain on numeroista ja kirjaimista koostuva koodi, joka syötetään Steam-kaupassa pelin aktivoimiseksi. Seitsemän vuotta kestäneen tutkinnan mukaan Valve ja julkaisijat harrastivat geoblokkausta vuosina 2010–2015. Se tarkoitti, että pelaajat yhdessä EU-maassa eivät välttämättä voineet ostaa halvempia Steam-avaimia toisessa jäsenmaassa.

Geoblokkaus koski noin sataa pc-peliä eri lajityypeistä, kuten urheilu, simulaatio ja toiminta. Komission mukaan rajoitukset estivät kuluttajia aktivoimasta ja pelaamasta julkaisijoiden jakelijoiden kautta myytyjä pelejä. Niitä toimitettiin paitsi digitaalisina latauksina, myös fyysisellä medialla kuten dvd:illä.

Komission syytökset eivät koskeneet pc-pelien myyntiä suoraan Steamissa. Kyse oli joistakin kaupan ulkopuolelta ostetuista peleistä, jotka tuli sitten aktivoida Steamissa.

Sakot voivat olla hyvä asia hyviä diilejä etsivien pelaajien kannalta, mutta vaarana voi myös olla hintojen nouseminen joissakin maissa, jos kaupat ja julkaisijat pyrkivät kompensoimaan mahdollisia menetyksiään.

Komissio sanoo alentaneensa sakkoja julkaisijoiden osalta, koska ne tekivät yhteistyötä. Komissio piti Valven sakon yli 1,6 miljoonassa eurossa, koska se ei väitetysti tehnyt yhteistyötä.

Valve kiistää lausunnossaan Engadgetille, ettei se olisi tehnyt yhteistyötä komission kanssa. Valve sanoo luopuneensa laajasti geoblokkauksesta vuodesta 2015 lukien. Sen sijaan Valve ei myöntänyt rikkoneensa lakia ja on eri mieltä komission päätelmistä ja sakosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?