Netissä leviävä kuva ”koronarokotteen 5g-sirusta” on Boss Metal Zone -kitarapedaali – vitsi vai harhainen uskomus? - Digitoday - Ilta-Sanomat

Netissä leviävä kuva ”koronarokotteen 5g-sirusta” on jotain ihan muuta – vitsi vai harhainen uskomus?

On epäselvää, onko kyseessä todellinen salaliittoteoreetikoiden jakama kuva vai näistä tehtävää pilaa.

Harhaisten salaliittoväitteiden mukaan koronarokote sisältää 5g-mikrosirun. Nyt väitteisiin uskojien kustannuksella mitä todennäköisimmin pilaillaan.­

6.1. 16:00

Sosiaalisessa mediassa on lähtenyt kiertämään väite siitä, että koronasalaliittoteoreetikot olisivat alkaneet jakaa kuvaa, jonka väitetään olevan ”koronarokotteen sisältämän 5g-sirun kytkentäkaavio”. Todellisuudessa kuvassa on kitarapedaalin, eli sähkökitaran soundia muuttavan lisälaitteen, kaavakuva.

Asiasta kirjoittaa muun muassa Mashable.

Tarkkaan ottaen kyseessä on Boss Metal Zone -pedaali. Kuvassa olevat basso-, diskantti- ja äänenvoimakkuustekstit paljastavat melko nopealla tarkastelulla, että kyseessä on äänentoistolaite.

Salaliittoteorioihin on jo pidempään kuulunut väite siitä, että koronavirusrokotteen yhteydessä vereen ruiskutetaan 5g-siruja ja että operaation takana olisi Microsoftin eläköitynyt perustaja Bill Gates. 5g:n puolestaan väitetään aiheuttavan covid-19:ää. Kaiken takana olisi ”syvän valtion” (deep state) eli salaisten vallanpitäjien varjohallitus, jonka agenda on edistää satanismia ja pedofiliaa.

Väitteillä ei ole minkäänlaista totuuspohjaa, mutta se ei ole estänyt iskuja mobiiliverkkojen tukiasemia kohtaan.

Myöskään väitettä siitä, että salaliittouskovaiset todellisuudessa jakaisivat kitarapedaalin kaavakuvaa ”todisteena” mistään, on vaikea vahvistaa. Kyse saattaa olla yrityksestä tehdä salaliittoteoreetikoista epäuskottavia huumorin, ei niinkään totuuden, keinoin.

”5g”-kuva on kuitenkin poikinut sosiaalisessa mediassa paljon hupia etenkin muusikoiden keskuudessa, jotka mieluummin näkisivät rokotteessa oman suosikkipedaalinsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?