Kommentti: Googlen katko muistuttaa – helppous on ansa

Eilen taas huomattiin millaisiin vaikeuksiin joudutaan, jos kodin valojen sytytys kulkee yhdysvaltalaisen verkkojätin järjestelmien kautta.

15.12.2020 14:21

Häiriö Googlen kirjautumisjärjestelmässä esti eilen maailmanlaajuisesti käyttäjiä pääsemästä sekä Googlen omiin että useisiin muihin palveluihin, joihin he ovat kirjautuneet Googlen tunnuksilla.

Yhden yhtiön tietojärjestelmän ongelmien vaikutukset ulottuivat yllättävänkin laajalle. Suuri yleisö huomasi heti, ettei Gmailia ja YouTubea pystynyt käyttämään.

Yritystenkin toiminta häiriytyi, jos niissä käytettiin Googlen palveluja. Monet eivät päässeet käsiksi asiakirjoihinsa, jos ne oli tallennettu Google Drive - tai Docs -palveluihin. Kalenteri tyhjeni, jos se oli tallennettu Googlen Calendar -palveluun.

Vaikutukset ulottuivat myös kouluihin ja koteihin, jos niissä käytettiin Googlen palveluja. Google Home -älykotijärjestelmä ei toiminut, joten älyvalojen sytyttäminen tai Googlen Nest-älylaitteiden käyttö ei onnistunut enää etähallintasovellusten kautta.

Tietotekniikka ulottuu nykyään monipuolisesti arkeen, eikä sen käyttöä välttämättä edes huomaa, niin kauan kun kaikki toimii. Googlen eilinen katko kannattaakin ottaa muistutuksena, että tärkeisiin laitteisiin tarvitaan aina niin sanottu fyysinen käyttöliittymä, vaikka etähallinta sovelluksella olisikin mukavaa.

Toinen oppi tapahtuneesta on, ettei kaikkea kannata keskittää yhden yhtiön järjestelmään ja omistukseen, vaikka se vaikuttaisikin helpolta ja kätevältä. Google ja monet muut yritykset pyrkivät sitouttamaan tai sitomaan käyttäjiä palveluidensa verkostoon kytkemällä ne yhteen esimerkiksi yhteisen sisäänkirjautumisen tai toisiaan tukevien toimintojen kautta.

Sama toimii kuitenkin myös toisin päin. Vika vain yhdessä järjestelmässä riitti romauttamaan datajätti Googlenkin palveluistaan rakentaman korttitalon. Samat pulmat piilevät todennäköisesti myös monessa muussa yrityksessä, vaikka ne vakuuttaisivatkin kaiken olevan tuplasti turvattua ja varmistettua. Ei Googlekaan pystynyt sitä takaamaan, eikä pysty todennäköisesti mikään muukaan verkkopalvelu tai tietotekniikan palveluntarjoaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?