Valokuvat alkavat aina syödä tallennustilaa Google Kuvissa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Google Kuviin tulee pian monelle epämieluisa muutos – näin käy tallennustilallesi kesällä 2021

Kuvien ilmaiseen säilytykseen Googlessa tulee karu muutos.

Google Kuviin tuodaan maksuja. Tallennustilan lisäksi myös uusi suodatintoiminto maksaa.­

12.11.2020 10:49

Google Kuviin tulee merkittävä muutos, eikä se ole kuluttajille mieluinen. Google on lähettänyt käyttäjilleen sähköpostia, jossa se kertoo valokuvien verkkosäilytyksen alkavan aina syödä Google-tilin mukana tulevaa 15 gigatavun ilmaista tallennustilaa tai ostamaasi lisätallennustilaa.

Muutos tapahtuu kesäkuun alussa 2021 ja koskee siitä lukien kaikkia Googlen pilveen varmuuskopioitavia kuvia. Vanhat kuvat eivät edelleenkään syö tallennustilaa.

Kuvat on pitkään mahdollistanut valokuvien ”korkealaatuisen” säilyttämisen verkossa ilman tallennustilan kulumista. Hieman harhaanjohtava ilmaus on voinut jättää pimentoon sen, että korkealaatuinen ei ole sama asia kuin alkuperäinen. Alkuperäiset täydellä laadulla säilytetyt valokuvat ovat kuluttaneet tallennustilaa ennenkin.

Muutoksen myötä ilmainen 15 gigatavua alkaa täyttyä, mutta on käyttäjäkohtaista missä vaiheessa voi tulla tarve ostaa Googlelta lisää tallennustilaa. Sähköpostissa on linkki, josta näkee käyttäjäkohtaisen arvion. Eräässä allekirjoittaneen tuntemassa tapauksessa 15 gigatavua täyttyy arviolta yhdessä vuodessa. Kyseinen käyttäjä ottaa verrattain ahkerasti kuvia ja säilyttää niitä korkealaatuisina. Googlen mukaan useimpien käyttäjien ei tarvitse tehdä mitään moneen vuoteen.

Tämä 15 gigatavun ilmainen tallennustila myös jaetaan Kuvien, Drive-tallennuspalvelun ja Gmail-sähköpostien kesken, eli sitä ei varata pelkästään kuville.

Kilpailijoista tulee houkuttelevampia

Sähköpostin mukaan Google Kuvat on yli neljän biljoonan (kyllä, biljoonan), kuvan ja videon pysyvä koti, ja uusia kuvia ladataan 28 miljardia joka viikko. Muutoksella pyritään vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin.

Käyttäjän ei tarvitse tehdä nyt heti mitään. Voit edelleen varmuuskopioida valokuvia ja videoita Google Kuvien avulla, ja 1.6.2021 jälkeen saat muistutuksen, kun tallennustila on täyttymäisillään.

Kesäkuun alussa Google tuo saataville tallennustilan ylläpitoon tarkoitetun työkalun, jolla voi hakea ja poistaa tummia, sumeita tai muulla tavalla ei-toivottuja otoksia.

Muutoksen myötä Kuvat asettuu samalle viivalle esimerkiksi Microsoftin Onedriven ja Applen iCloudin kanssa luopuessaan merkittävästä edustaan kuluttajille.

Tämä on myös uusi todiste siitä, että Google pyrkii tekemään valokuvilla enemmän rahaa. Tästä heräsi huoli juuri äskettäin, kun Google Kuvien erään suodattimen lisätoiminto laitettiin maksumuurin taakse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?