Apple esitteli kolme Macia, joissa käytetään Arm-pohjaista M1-suoritinta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Apple teki Maceihin suurimman muutoksen vuosikausiin

Apple esitteli kolme tietokonetta, joissa ei enää käytetä Intelin suorittimia.

Viiden nanometrin tekniikalla tehdyssä M1-suorittimessa on 16 miljardia transistoria. Muutoksen myötä 13-tuumaisen MacBook Pron akkukestoon on luvassa hurja parannus.­

11.11.2020 14:55

Apple esitteli tiistaina illalla kolme Mac-tietokonetta, jotka poikkeavat kaikista edellisistä. Niissä käytetään nyt Applen omaa suoritinta 15 vuotta käytössä olleiden Intel-suorittimien sijaan.

Arm-teknologiaan perustuva Applen M1-suoritin hyrrää uudessa MacBook Air -kannettavassa, 13-tuumaisessa MacBook Pro -kannettavassa ja yllätyksenä julkistetussa uudessa Mac minissä. Kaikki uudet tietokoneet ovat nyt tilattavissa.

Asiasta kertovat muun muassa The Verge ja Ars Technica. Applen mukaan M1 on sen ensimmäinen varta vasten Maceja varten suunnittelema suoritin. 16 miljardista transistorista rakentuva suoritin lupaa lisää tehoa ja parempaa akkukestoa. MacBook Prossa Apple puhuu jopa 20 tunnin akkukestosta verrattuna Intel-pohjaisen MacBook Pron 10 tuntiin.

M1 sisältää kahdeksan suoritinydintä. Niistä neljä on omistettu vaativiin ja välittömiin laskentatehtäviin, kun taas toiset neljä on tarkoitettu suorittamaan vähemmän vaativia tehtäviä taustalla pienemmällä virrankulutuksella.

M1-Macit eivät pysty suoraan pyörittämään Intel-Maceille tehtyjä sovelluksia. Applen mukaan Intel-sovellukset toimivat kuitenkin emuloimalla ja joissakin tapauksissa jopa nopeammin kuin Intel-suorittimella ajettaessa. Lisäksi monet ohjelmista ja kaikki Applen omat sovellukset saavat Arm-teknologiaa tukevat versionsa. Apple myös väittää, että ohjelmistokehittäjien on verrattain helppoa tehdä Intelille rakennetuista sovelluksistaan Arm-versiot.

Siirtymää voi laajuudeltaan verrata Nokian vaihdokseen Symbianista Windows Phoneen, jolloin vanhat sovellukset eivät enää toimineet uudella alustalla. Siinä on kuitenkin se merkittävä ero, että Windows Phonelle oli luotava kokonaisuudessaan uusi ohjelmistotarjonta. Apple pystyy puolestaan emuloimaan vanhempia Intel-Maceille tehtyjä sovelluksia uusissa tietokoneissaan, eli vanha ohjelmistokirjasto ei katoa.

Kyseessä on ensimmäinen kouriintuntuva tulos Applen aiemmin tekemästä päätöksestä luopua Intelistä. Apple ei tiettävästi ollut tyytyväinen Intel-suorittimien vuotuiseen tehonlisäykseen, mikä huhujen mukaan uhkasi syöstä Applen Mac-kehitystä raiteiltaan.

Applen mukaan vaihdos mahdollistaa yhteisen arkkitehtuurin kaikille yhtiön tuotteille – iPhonet mukaan lukien – minkä toivotaan helpottavan sovellusten laatimista ja optimointia koko laitekirjolle. Täyteen Arm-siirtymään kulunee noin kaksi vuotta ja tänä aikana nähdään vielä myös Intelillä varustettuja Maceja.

Perinteisesti mobiililaitteissa käytetty brittiläinen Arm on puskemassa tietokoneisiin Applea laajemmin ja esitteli äskettäin liikkuvaan työntekoon ja pelaamiseen suunnatun suorittimensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?