Huikea pelimarraskuu: Lattialla ajettava Mario Kart, uuden Xboxin ykköspeli... - Digitoday - Ilta-Sanomat

Huikea pelimarraskuu: Lattialla ajettava Mario Kart, uuden Xboxin ykköspeli...

Loppuvuosi on videopelien puolella tapahtumarikas, sillä odotetut uuden sukupolven pelikonsolit ovat jo oven takana.

Tuoreista pelijulkaisuista parhaimmat tarjoavat ilonaiheita usealle alustalle ja moneen makuun.­

7.11. 16:00

Microsoftin Xbox Series X- ja Xbox Series S -konsolit avaavat pelin 10. marraskuuta. Eikä kaukana ole Playstation 5, sillä Sony julkaisee laitteen reilu viikko myöhemmin eli 19.11.

IS:n marraskuun pelitärppeihin ehti jo mukaan Xbox Series X, jonka julkaisukattauksesta vakuuttaa japanilainen roolipeli. Tärpit ovat muutenkin rautaa, kun käsittelyssä ovat upean pelin paluu, kuoleman koskettavuus ja kerrassaan hämmentävä ajokokemus.

IS julkaisee uusista Xboxeista laajemman arvion tuonnempana. Playstation 5:n sekä julkaisupeli Marvel’s Spider Man: Miles Moralesin arviot ovat jo luettavissa.

Yakuza: Like a Dragon

Rikosdraamaa ja huumoria sekoittava roolipeli vakuuttaa uudella Xbox Series X:llä. Hulppean tehomyllyn ansiosta yksityiskohdat viehättävät, kuva on tarkka ja ruudunpäivitys pysyy sulavana.­

(Kehittäjä: Ryu Ga Gotoku Studio. Saatavilla Pc, PS4, Xbox One, Xbox Series X, tulossa PS5.)

Ensi tiistaina tapahtuu, kun Microsoft aloittaa uuden sukupolven konsolimarkkinat. Xbox Series X:n julkaisulistasta on syytä nostaa esiin huikea japanilainen roolipeli Yakuza: Like a Dragon.

Tarinan päähenkilö vapautuu vankilasta istuttuaan 18 vuotta syyttömänä. Vanha elämä rikollisena ei kuitenkaan ole enää mahdollista, kun isähahmona toiminut yakuza-pomo kääntää selän. Alkaa uusi aika.

Peli käynnistyy Tokion hälinästä, josta tie vie rauhallisempaan Jokohamaan. Kaupungeissa aika ei käy pitkäksi. Siitä pitävät huolen taktiset taistelut ja monet minipelit. Tarjolla on kaikkea karaokesta maanviljelyyn ja kartingista kolikkopeleihin – laadusta tinkimättä.

Pitkän pelin erityinen vetovoima on siinä, että koskaan ei tiedä, mitä tuleman pitää. Vakavat hetket saavat oivan vastapainonsa komediasta. Pelissä on myös antoisaa ihan vain kuljeskella ympäristössä, nauttia maisemista tai käydä vaikkapa ravintoloissa.

Pikmin 3 Deluxe

Pikmin 3 Deluxe muistuttaa, että kaksin aina kaunihimpi. Ruohonjuuritasolle vievän strategiapelien helmen pelaaminen imee vastustamattomasti puoleensa, kun pähkäilemään pääsee yhdessä.­

(Nintendo. Switch.)

Yksi Wii U:n parhaista peleistä saapuu tyylikkäästi Switchille. Pikmin 3 Deluxe kasvattaa alkuperäisen, maanmainion strategiapelin entistäkin kiehtovammaksi.

Idea on verraton. Pelissä ohjataan lilliputtimaisia astronautteja, jotka tekevät pakkolaskun luonnonhelmaan. Avuksi saapuvat pikkuruiset pikmin-hahmot, jotka ovat kuin eläviä vihanneksia.

Pelissä tutkitaan ympäristöä ja pomotetaan pikmineitä. Etevällä ohjauksella vihollisten kukistaminen ja pulmien läpäisy käyvät käden käänteessä. Tai niin luulisi, mutta hiljalleen totuus valkenee. Koukuttavassa pelissä on reippaasti enemmän haastetta kuin suloisesta ulkoasusta uskoisi.

Täpärät tilanteet ja yllättävät käänteet sitovat laajaan peliin. Lisäksi mukana on uusia tehtäviä, haasteita ja erillisten hahmojen sivuseikkailu. Parasta on, että pelaaminen onnistuu nyt kahdestaan jaetun ruudun moninpelissä.

Spiritfarer

Maalauksellinen Spiritfarer tarjoaa erikoista pelimekaniikkaa, sillä sivuhahmoja tulee säännöllisesti halata. Erinomainen peli pitää myös otteessaan pitkään: läpäisyyn meni yli 40 tuntia.­

(Thunder Lotus Games. Pc, PS4, Stadia, Switch, Xbox One.)

Tuttuun tarinaan saa uutta eloa sekoittamalla pakkaa. Näin tapahtuu vuoden huippuihin lukeutuvassa Spiritfarerissa, joka kertoo kreikkalaisesta mytologiasta tuoreesta kulmasta.

Vainajia tuonelaan kuljettava lautturi Kharon lienee monelle tuttu hahmo. Pelissä tarujen Kharon lopettaa yllättäen työt, ja pesti siirtyy nuorelle ja iloiselle naiselle. Hän hoitaakin homman täysin omaan tyyliinsä.

Sivuttaissuuntainen peli yhdistää monta eri lajityyppiä. Kasassa on esimerkiksi tasohyppelyä, strategiaa, maanviljelyä, ruoanlaittoa ja tarinaosioita. Sekoitus on erikoinen, mutta onnistunut.

Tarkoitus on seilata ympäri kuvankaunista aluetta ja kuljettaa henkilöitä tuonpuoleiseen. Hahmot viettävät viimeiset päivänsä hoidettavina, kunnes vain muisto jää. Keskusteluiden, palvelusten ja asuinalueiden rakentamisen kautta hahmot ehtivät tulla koskettavasti iholle.

Tässä on peli, joka ottaa lempeään syleilyynsä ja antaa ajateltavaa.

Mario Kart Live: Home Circuit

Mario Kart Live: Home Circuit sekoittaa hupaisasti tosimaailman ja videopelin. Ruudulta näkee, kuinka lattialla kurvaileva leluauto osallistuu samaan aikaan pelin sisällä kiihkeään kilpa-ajoon.­

(Velan Studios. Switch.)

Jos tulisi valita vuoden pelin pelkästään lasten ilon määrällä, voittaja olisi tässä. No, totuuden nimessä on sanottava, että lisättyyn todellisuuteen (tietokonegrafiikan ja tosimaailman näkymän yhdistämiseen) perustuva Mario Kart Live: Home Circuit saa aikuisenkin muikeaksi.

Kyseessä on melkoinen tapaus. Pelin mukana tulee kauko-ohjattava auto, jonka päällä on kamera. Menopeliä ohjataan peliohjaimella siten, että kameran kuva näkyy joko tv:stä tai Switchin ruudulta.

Paketissa tulee neljä kokoon taittuvaa pahviporttia, joiden läpi kulkevat radat saa rakentaa itse. Tyynyt, lelut ja kirjakasat ovat oivia apuvälineitä, kun tie kieputtelee lattialla pöytien ja tuolien alta. Nyt vain mielikuvitus on rajana.

Johan tämä olisi näin hauskaa, mutta juju on siinä, miten kaikki toimii videopelinä. Autolla kaahataan lattialla, mutta ruudulla tilanne on toinen. Todellisuus ja peligrafiikka kohtaavat, kun ruudulla näkeekin radalla kaikki ansat, esineet ja vastustajat. Tämä toimii!

Kauko-ohjattava auto on laadukas ja söpö. Akku riittää vajaaksi pariksi tunniksi, ja kamera tajuaa radat, kunhan valoa riittää. Ja vanhemmille tiedoksi: auto ei ihan pienestä hajoa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?